Stotka CSKA protiv Zvezde: Crveno-beli pregaženi za 15 minuta u Moskvi

V. Preradović/Novosti online

18. 12. 2019. u 17:30

Crveno-beli su na gostovanju u Rusiji doživeli ubedljiv poraz od “armejaca”

Стотка ЦСКА против Звезде: Црвено-бели прегажени за 15 минута у Москви

Beron i Džejms Foto: Euroleague.net

ZAPRETILA je Crvena zvezda šampionu Evrope na polovini treće četvrtine i potom u poslednjih 15 minuta podletela pod tenkovske gusenice moskovskog CSKA. Deveti poraz u 14 evroligaških mečeva (74:100) ostavio je našeg predstavnika u zaleđini konkurenata za plasman među najboljih osam timova.


Malo toga se moglo prigovoriti igri crveno-belih u prvom poluvremenu. Posebno imajući u vidu da je Lorenco Braun zbog povrede zgloba ipak ostao van tima, kao i kvalitet „armejaca“. Glavna primedba odnosi se na odbranu linije 6,75, iza koje su „armejci“ ispalili 16 projektila i pogodili čak deset. Većinu je ubacio neverovatni Džejms (6/7), ili iz „mismeč“ situacija sa Kuzmićem i Odžom, ili iz „pik“ igre.



U ostalim segmentima, Zvezda je izgledala kao sasvim solidna evroligaška ekipa. Čović je odlično sarađivao sa Kuzmićem, Beron koristio izlaske na šut i prodorima se zarivao u odbranu rivala, dok je Davidovac u drugoj četvrtini unovčio svaku prednost u igri „jedan na jedan“ i postigao 12 poena u tom periodu. Gist i Odžo su agresivnošću u reketu doneli svom timu skakačku prednost posle uvodnih 20 minuta.


Džejmsov izazov u nastavku su prihvatili Beron i Simanić, kreatori serije 11-2 kojom je Šakotin tim preuzeo vođstvo sredinom treće četvrtine (54:55). Međutim, Itudisovi vojnici odgovorili su žestoko na pretnju. U bržem ritmu, koji Zvezda teže prati, Džejms, Bolomboj i Kurbanov udaljili su domaćina na bezbednu distancu do ulaska u poslednju deonicu (76:62).



Da crveno-beli u tim trenucima nisu prebrzo ispucavali šuteve za tri poena, da su se čuvali nerezonskih faulova, možda bi završnih deset minuta proteklo u takmičarskom ambijentu. Nervozu u poslednjoj četvrtini ispoljio je samo trener Šakota, koji je zbog druge tehničke greške isključen šest minuta pre kraja.

Neizvesniji duel očekuje se u petak u „Štark areni“ (19.00), gde će Zvezda ugostiti Olimpijakos u 15. kolu Evrolige.


MEGASPORT arena. Gledalaca: 6.011. Sudije: Perez, Šemeš, Klivaz.

CSKA: Bolomboj 17, Džejms 29, Antonov 9, Strelnieks 5, Fojtman, Voroncevič 7, Haket, Kufos 6, Hilijard 10, Kurbanov 11, Hajns 4, Bejker 2.

C. ZVEZDA: Kuzmić 7 (6 sk), Čović 7 (9 as), Davidovac 17 (3/6 za dva, 3/5 za tri), Lazić 5, Faje 3, Beron 14 (4/6 za dva, 2/5 za tri), Dobrić 2, Gist 8, Dženkins 2, Simanić 7, Jovanović, Odžo 2.

26:21, 26:23, 24:18, 24:12


PRVA ČETVRTINA

Zvezdina startna petorka: Čović, Beron, Lazić, Simanić, Kuzmić.

Kurbanov je trojkom započeo meč, Lazić je išao na prodor i pogodio, da bi Džejms potom inudio slobodna bacanja i bio siguran. Kuzmić je zatim iskoristio dobar pas Čovića i položio loptu u koš (5:4).

Sjajna saradnja Čovića i Kuzmića na startu utakmice. Džejms je kod domaćina odlično raspoložen. Čović potom kreće na prodor i pogađa pod faulom, pa daje dodatno bacanje za vođstvo srpskog tima (10:11).

Hajns dolazi do poena, Džejms daje trojku uz zvuk sirene, da bi Beron zatim nagazio liniju pri šutu za tri, ali raspoloženi Džejms daje trojku. Čović uzvraća istom merom (18:16).

Kurbanov ostaje potpuno sam i to kažnjava trojkom. Beron pogađa trojku, sudije je poništavaju, jer je Odžo napravoi faul prilikom postavljanja bloka (21:16).

Beron pogađa "flouter", a onda Lazić odličnu fintu nagrađuje trojkom za izjednačenje (21:21). Strelnijeks pogađa trojku uz faul Čovića i promašuje dodatno slobodno bacanje (24:21). Čovića menja Dženkins.

Beron promašuje za tri, poslednji napad je imao domaći tim. Sterlnijeks je bio brži od sirene (26:21).


Foto: Evroliga

DRUGA ČETVRTINA

Odžo je fauliran prilikom zakucavanju, pogodio je oba penala, potom je Bolomboj fauliran takođe kod kucanja, dao je dodatni penal (29:23).

Davidovac i Voroncevič "razmenjuju" trojke, a Gist upisuje prve poene na meču, pa nove poene upisuje Bolomboj (34:28).

Voroncevič blokira Davidovca, pa Dobrić faulira Bolomboja koji pored poena daje i dodatno bacanje. Bejker potom donosi prvo dvocifreno vođstvo CSKA (41:30).

Trojka Davidovca je pokrenula Zvezdu. Dženkins pogađa oba penala, Gist je došao do poena, pa je Itudis tražio tajm-aut (43:38).

Džejms prekida seriju srpskog tima trojkom. Faje gubi loptu, Gist faulira Hajnsa. Džejms, najbolji igrač domaćina u prvom delu, ostaje potpuno sam i daje novu trojku za dvocifreno vođstvo (49:38).

Davidovac pravi sjajnu fintu i poentira pod faulom, uz realizaciju slobodnog bacanja. Džejms u tranziciji ponovo ostaje sam i daje svoju šestu trojku iz isto toliko pokušaja (52:41).

Faje je bio brži od sirene i dao je trojku, Vojtman je pogodio uz zvuk sirene, arbitri su pokazali da je vreme isteklo, pa su odlučili da pogledaju snimak i utvrdili da je vreme isteklo (52:44).


Foto: Evroliga

TREĆA ČETVRTINA

Kurbanov pravi grešku u koracima na startu drugog dela, Beron dobru odbranu nagrađuje trojkom (52:47). Kurbanov potom daje oba slobodna bacanja, da bi Beron zatim dao novu trojku (54:50).

Strelnijeks promašuje trojku, brza kontra Zvezde, Lazić ostavlja za Simanića koji poentira. Simanić daje trojku za vođstvo, Itudis je ljut na klupi (54:55).

Kuzmić je fauliran, Itudis je reagovao tajm-autom, posle čega je Ognjen bio polovičan sa penala, menja ga Odžo. Džejms pronalazi Kurbanova koji pogađa za tri, Beron zatim pravi faul u napadu, pošto se Bolomboj dobro postavio (59:56).

Odlična akcija Zvezde, Beron utrčava i dolazi do lakih poena. Međutim, Bolomboj ostaje sam na šutu za tri i to kažnjava, a Lazić ne uspeva da uzvrati. Džejms daje nove poene (66:58).

Sjajan potez Simanića u reketu, do poena je došao iz okreta. Dobra odbrana Simanića, Čović žuri i šutira trojku na startu napada i promašuje. Džejms to surovo kažnjava poenima preko Gista koji ga faulira. Realizuje i dodatno slobodno bacanje (69:60).

Davidovac, koji je imao zapaženu ulogu u prvom delu, je tek ušao u igru i promašio za tri. Čović zatim faulira Antonova u kontri, on pogađa pod faulom i daje dodatno bacanje. Beron prekida mini-seriju protivnika (72:62).

Dženkins je zamenio Čovića. Simanić faulira Voronceviča na šutu za tri. Dao je dva od tri, Gist je promašio, a Bolomboj je iznudio faul, pogodio dva penala i tako stavio tačku na treću deonicu (76:62).


Foto: Evroliga


ČETVRTA ČETVRTINA

Bolomboj nastavlja sa odličnom igrom, Davidovac promašuje, a Antonov koristi dve finte i lako poentira. Gist uzvraća (80:64).

Itudis rotira sastav i odmara nosioce igre. Šakota je dobio dve brze tehničke greške i udaljen je sa klupe srpskog tima. Andrija Gavrilović će voditi ekipu u nastavku meča.

Gist pravi grešku u koracima, Čović srlja u napadu, Hilijard, koji je prve mintue dobio tek u poslednjem kvartalu, sve to kažnjava trojkom (89:65).

Upisali su se u strelce i Kostas Kufos i Ognjen Dobrić, da bi Hilijard dao torjku i tako ušao među igrače sa dvocifrenim učinkom (94:67). Jedino pitanje je koji će biti konačan rezultat.

Na kraju ubedljiva pobeda domaćina - 100:74.


Foto: Evroliga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

неимени

18.12.2019. 19:17

Зашто у Звезди не могур да разумеју да Оџо не може да игра пикенрол нити сме да излази на рекет у обрани? То је веома лагано за сконтати. Ставиете га под кош за Бога милога и он ће се својом снагом изборити за позицију па му тек онда додајте лопту. Видећете како ће Оџо постати користан у нападу. И ако је икако могуће Човића немојте уводити у игру. Он није дорастао овом нивоу такмичења. Његово присуство на терену у нападу не доноси ништа, а у обрани је не само безвредан већ и гори од тога.

неимени

19.12.2019. 13:35

@неимени - Ко? Филип Човић? Ето, појма нисам имао да је он или ма ко други ишта отписивао.

MareKV

19.12.2019. 15:24

@неимени - Otpisao a ne napisao. Ne žalost prevod na ćirilici mi ne dozvoljava tačno kako sam napisao već ga samo prevodi. Mada ti znaš na kojih 18miliona sam mislio

неимени

20.12.2019. 14:04

@неимени - Превод на ћирилици? Написао? С којег језика ти преводиш? Немам појма шта пишеш. Нити знам да је ико ишта отпицивао, а некмоли 18 милиЈона дуга. Ја сам писао о Оџу И Филипу Човићу. О чему ти пишеш?

неимени

18.12.2019. 19:43

8 секунди да пренесе лопту на противничку половину. Онда 4 секунде стоји на месту и лупка лоптом. Онда маше рукама па тражи да центар изађе до њега да напрве кратки дупли пас. То је узело још 6 секунди. До краја напада је остало још 6 секунди. Онда прелази на бесне глисте. Кад он води напад лопта не иде од играча до играча, а ако и иде та додавања више личе на извођења корнера но на кошаркашке пасове. Зашто Шакота ради исто шта је и онај усукано радио. Зато су га уопште доводили?

Зато су га уопште доводили?

18.12.2019. 23:00

@неимени - Da bude poslušan. Sada je očigledno da je Tomić otišao jer nije hteo dalje da se bruka.

Ma normalno ne mož to bez pleja

18.12.2019. 22:59

@Mirkos - Još kad su utrapili Davidovcu i Đenki da to izigravaju to je bio cirkus.

Tof

18.12.2019. 21:56

Odlazi Covicu !!!!.Dosta je bilo kao i fudbalskom klubu.Nismo vise budala da VAM punimo hale i stadione za ovakvu Zvezdu.

Moka

20.12.2019. 02:34

No problem, sad će otkinuti komad auto puta i kupiti, imaju para al ne znaju, nekog bezveznjakovića. A onda puna sala, dernjava, navijanje, ponavljanje u beskraj debilskih pjesmica, ne znam koja je to veza, postovjećivanje posle analize bilo koje utakmice, a na kraju radi se o američkim otpacima.