Predsednik Kineske medijske grupe: Nadam se pozitivnom razvoju kinesko-američkih odnosa

Predsednik Kineske medijske grupe Šen Haisijung dao je nedavno ekskluzivni intervju televiziji TGcom24, koja pripada najvećoj komercijalnoj medijskoj grupi u Italiji. Kaže da će rast kineskog bruto domaćeg proizvoda biti 6,1 odsto, a da će BDP po glavi stanovnika iznositi gotovo 10.000 američkih dolara. Veruje, kaže, da će se kinesko-američki odnosi i dalje stabilno razvijati nakon 'trgovinskog duela' u prethodnom periodu.

Odgovarajući na pitanje o medijskim reformama, Šen je rekao da Kineska medijska grupa više nije isključivo institucija radijskih i televizijskih programa u tradicionalnom smislu, već prerasta u svetsku prvoklasnu novu medijsku instituciju za produkciju i distribuciju originalnih audio-vizuelnih sadržaja.

Šen je, govoreći o kineskoj ekonomiji, rekao da će ovogodišnji rast bruto domaćeg proizvoda iznositi oko 6,1 odsto, a ukupan iznos BDP-a dostići će sto milijardi juana.

U tom smislu, BDP po glavi stanovnika će iznositi gotovo 10.000 američkih dolara, što je za Kinu, najmnogoljudniju zemlju sa 1,4 milijarde stanovnika, veoma značajno, ocenio je Šen.

"Kina ceni mir"

Kada je u pitanju trgovinski spor između Kine i Sjedinjenih Država, Šen je naveo da Kina ceni mir i zalaže se za stvaranje zajednice sa zajedničkom budućnošću čovečanstva i ostvarenje uzajamne koristi.

"Verujem da će se kinesko-američki odnosi i dalje stabilno razvijati nakon 'trgovinskog duela' u prethodnom periodu", izjavio je predsednik Kineske medijske grupe.

Upitan da li su "Sjedinjene Države pokrenule rat protiv kompanije 'Huavej' zbog zabrinutosti da bi Kina preko 5G mreže mogla držati ceo svet pod svojom kontrolom", Šen je rekao da su takvu zabrinutost stvorili sami Amerikanci koji se plaše da će njihova kontrola nad svetom biti ugrožena.

Istakao je da do sada ni na jednom uređaju kompanije "Huavej" nije otkriveno da je pod nadzorom kineskih obaveštajnih službi.

"Kod američkih 'Eplovih' proizvoda i internet kompanija je otkriveno da su pod nadzorom američkih obaveštajnih službi. Zato kažem da je namera Amerikanaca da stave svet pod svoju kontrolu ugrožena i to ugroženo upravo poslovanjem kompanije 'Huavej'. Na taj način je SAD kao zemlja ušla u rat protiv jedne kineske privatne kompanije. Mislim da su Amerikanci pomalo paranoični u pristupu tom slučaju", naveo je Šen.

"Zapadni mediji pristrasni u izveštajima iz Hongkonga" 

Šen Haisijung je odgovorio i na pitanje voditelja italijanske televizije o neredima u Hongkongu.

"Mislim da su mnogi Zapadni mediji pristrasni u izveštavanju o incidentima u Hongkongu. Pojedini američki političari pokušavaju da putem incidenata u Hongkongu sprečavaju razvoj Kine. Takvo ponašanje je odraz mentaliteta Hladnog rata i zaista zabrinjavajuće", rekao je Šen.

Uprava Specijalnog administrativnog regiona Hongkonga i njegovih sedam miliona stanovnika sposobni su da uz podršku centralne vlade u Pekingu rešavaju svoje probleme, ocenjuje Šen.

"Makao, koji će uskoro obeležavati 20. godišnjicu svog povratka matici Kini upravo je dobar primer. Ekonomija u Makaou je u protekle dve decenije porasla više od osam puta. Tamošnji građani i zvaničnici uvereni su u lepšu budućnosti regiona i veruju da će uz podršku kontinentalnog dela Kine dobiti mnogo razvojnih prilika. Oni takođe smatraju neophodnim da izvuku pouke iz slučajeva u Hongkongu, da još više cene mir", zaključio je Šen Haisjung u intervjuu za TGcom24.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво