Ansambl iz Gračanice u Narodnom pozorištu: Venac proslavio 55 godina

S. V.

17. 12. 2019. u 22:11

Sa naglaskom na nekoliko prelomnih događaja u srpskoj istoriji, sinoćni program nas je igrom i pesmom vodio iz srednjovekovne Srbije u prostore Vojne granice, preko oslobođenog Kosovskog Pomoravlja, završavajući put na Šar-planini

Ансамбл из Грачанице у Народном позоришту: Венац прославио 55 година

Foto I. Marinković

POVODOM 55 godina od osnivanja, Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac" iz Gračanice sinoć je u Narodnom pozorištu održao koncert pod nazivom "Teško svuda svome bez svojega".

Sa naglaskom na nekoliko prelomnih događaja u srpskoj istoriji, sinoćni program nas je igrom i pesmom vodio iz srednjovekovne Srbije u prostore Vojne granice, preko oslobođenog Kosovskog Pomoravlja, završavajući put na Šar-planini.

- Program "Teško svuda svome bez svojega" predstavlja umetnički iskorak iz okvira administrativnih granica u kojima deluje ova kuća - rekli su iz ansambla "Venac". - KiM je centralni deo srpske srednjovekovne države i prostora u istoriji označenog kao Stara Srbija, a sa koga su se Srbi selili širom Balkana formirajući tako kulturni i etnički prostor. Naš novi program povezuje postojbinu srpske kulture sa novim zavičajem Srba, koji su sa ovih prostora odlazili.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije