Kongo: Vodeće tehnološke kompanije na sudu zbog smrti rudara koji kopaju kobalt

U tužbi navedeni Epl, Gugl, Tesla i Majkrosoft zbog korišćenja rude kobalt, koju kopaju deca.

BBC

Izvor: B92

Utorak, 17.12.2019.

18:25

Kongo: Vodeće tehnološke kompanije na sudu zbog smrti rudara koji kopaju kobalt
Kopanje rude omoguæava preživljavanje velikom broju ljudi u Kongu./AFP

Epl, Gugl, Tesla i Majkrosoft su među kompanijama navedenim u tužbi kojom se potražuje kompenzacija zbog smrti i povreda na radu dece rudara u Demokratskoj republici Kongo.

Slučaj je pokrenula grupa Advokati za međunarodno pravo u ume 14 porodica iz Konga.

Oni optužuju kompanije da su znale da kobalt koji koriste u svojim proizvodima kopaju deca.

Kongo proizvodi 60 odsto svetskih zaliha kobalta.

Mineral se takođe koristi za proizvodnju litijumskih baterija, sastavnog dela električnih automobila, laptopova i pametnih telefona.

Međutim, proces ekstrakcije je doveden u vezu sa nelegalnim kopanjem rude, povredama ljudskih prava i korupcijom.

U tužbi podnetoj u Sjedinjenim Državama navodi se da su tehnološke kompanije bile "u potpunosti svesne" da se kobalt koji koriste je posledica dečijeg rada.

Kompanije navodno nisu sprovele pravila o uređenom lancu nabavke, pa su zaradile od eksploatacije.

Druge kompanije koje se spominju u tužbi su proizvođač kompjutera Del i dve kompanije za izvlačenje rude - Žejdžang Huaju kobalt i Glenkor, vlasnike rudnike u kojima su navodno radila deca iz Konga.

U izjavi kompanije Glenkor britanskom dnevnom listu Telegraf stoji da ova firma "ne kupuje, prerađuje ili prodaje rudu koju kopaju mali, nezavisni rudari", kao i da "ne toleriše nijedan oblik dečijeg ili prisilnog rada".

Kompanija Žejdžang Huaju kobalt odbila je da odgovori na pitanja BBC.

U dokumentima podnetim sudu, u koje je uvid imao britanski dnevni list Gardijan, pruženi su dokazi o smrti dece rudara nakon što je tunel u kome su radila zatrpan.

Četrnaest porodica iz Konga žele da kompanije plate nadoknadu za prisilni rad, duševnu bol i loše sproveden nadzor.

U odgovoru Telegrafu, iz kompanije Majkrosoft su izjavili da su posvećeni odgovornoj nabavci minerala i da će sprovesti istragu kako bi saznali da li je došlo do neke zloupotrebe.

BBC je kontaktirao kompanije Epl, Gugl, Del i Tesla, ali nijedna nije želela da komentariše tužbu. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: