Svijet

Erdoan pozvao Putina zbog situacije u Libiji

Erdoan pozvao Putina zbog situacije u Libiji
Foto: Tanjug/AP | Erdoan pozvao Putina zbog situacije u Libiji

Predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdoan razgovarali su telefonom o situacijama u Libiji i Siriji.

Razgovor je održan na inicijativu turske strane, saopštio je Kremlj. Dva lidera su razgovarala o eskalaciji situacije u Libiji i izrazila podršku posredničkim naporima UN i Njemačke kako bi se prekinula vatra i nastavio dijalog.

"Lideri su razmijenili mišljenja o Siriji u kontekstu, između ostalog, rusko-turskog dogovora o stabilizaciji situacije u Idlibu i na sjeveroistoku Sirije. Istaknuta je važnost povećanja zajedničkih napora za borbu protiv terorističkih grupa. Dogovoreno je da se intenziviraju rusko-turski kontakti u različitim formatima", navodi se u saopštenju.

U Libiji je došlo do zaoštravanja situacije - Erdoan i šef Vlade nacionalnog sporazuma Libije Faiz Saradž, koji kontroliše samo deo teritorije u zemlji, potpisali su krajem novembra memorandum o saradnji u vojnoj sferi i saglasnosti o morskim zonama.

Snage Libijske nacionalne armije Halife Haftara, kog Turska ne smatra zakonitim liderom, nalaze se u ofanzivi na Tripoli i vode borbe na oko 10 kilometara od centra grada.

Turska je u Tripoli poslala specijalne snage, savjetnike i vojnu tehniku.

Putin je juče razgovarao telefonom s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o zaoštravanju situacije u Libiji i tom prilikom oni su se složili da se ne smije dozvoliti dalja eskalacija situacije i da treba pokrenuti dijalog.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije