Skandal: Humanitarne donacije koriste da pokriju dug od 55 miliona dolara

Vatikan godišnje prikupi preko 55 miliona dolara donacija preko svog dobrotvornog fonda Petar Pens.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 17.12.2019.

13:26

Skandal: Humanitarne donacije koriste da pokriju dug od 55 miliona dolara
Foto: Depositphotos, bloodua

Crkveni zakon diktira papa Franjo može legalno da koristi novac od donacija po svom sudu.

Izveštaj Vol strit žurnala otkrio je da je samo 10 odsto tih donacija iskorišćeno za stvarne dobrotvorne svrhe. Prema američkoj televizijskoj mreži, Em-Es-En-Bi-Si, dve trećine preostalog novca otišlo je u rebalans unutrašnjeg budžeta Vatikana, prenosi Bankar.

Ova vest bi mogla da bude alarmantna za donatore koji su dali svoje priloge kako bi se pomoglo najsiromašnijim, a ne da se isplaćuje administrativni deficit Vatikana.

Dug Svete Stolice iznosi neverovatnih 76 miliona dolara na budžetski proračun od 333 miliona dolara za prošlu godinu. Ironično je da je izbor pape Franje 2013. godine zavisio upravo od rešenja kako da se smanje finansijski problemi Vatikana.

Izveštaj još navodi da je rastući dug Vatikana najvećim delom posledica povećanja plata i smanjenje investicija, kao i drugih ozbiljnih finansijskih neefikasnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

17 h

Podeli: