Potresne scene sa snimanja filma o Jasenovcu

Snima se jedan od najvećih kinematografskih projekata u novijoj istoriji na našim prostorima – filma "Dara iz Jasenovca", čija je premijera najavljena za proleće 2020. godine, kada će se navršiti i 75 godina od oslobođenja logora Jasenovac.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 17.12.2019.

12:42

Potresne scene sa snimanja filma o Jasenovcu
Foto: Promo

Film potpisuje čuveni srpski reditelj Predrag Gaga Antonijević, a realizuje se uz podršku Filmskog centra Srbije i Vlade Republike Srbije.

FIlm "Dara iz Jasenovca" projekat je od izuzetnog nacionalnog značaja, koji govori o nezapamćenim stradanjima u logoru Jasenovac i tragičnim istorijskim činjenicama koje se prvi put na ovaj način prikazuju svetu. Filmsko ostvarenje bavi se osetljivim temama, a posebna pažnja posvećena je adaptiranju sadržaja u edukativne svrhe, kako bi bio prikladan za prikazivanje u školskim ustanovama.

Predsednica UO Filmskog centra Srbije Jelena Trivan posetila je ekipu na snimanju filma “Dara iz Jasenovca” i tom prilikom istakla: "Veoma me je dirnulo to što su sva deca koja glume u filmu iz sela sa Kozare, a njihove porodice imaju živo sećanje na Drugi svetski rat i ratove devedesetih, te je priča koju pričaju gledaocima njima i lično bliska. Iz tog razloga bilo je potresno gledati snimanje pojedinih scena. Nezamislivo da su takvi zločini činjeni nad decom i upravo zbog toga smo kao država dužni svim žrtvama Jasenovca, da i na ovaj način ispričamo priču o njihovim sudbinama."
Foto: Promo
Jelena Trivan je posebno naglasila veliki nacionalni značaj pomenutog projekta, budući da se prvi put tačno i otvoreno govori o srpskom stradanju u logorima. Stoga je, kako je dodala predsednica UO Filmskog centra, naročito važna i saradnja sa stručnim konsultantom na filmu, američkim ekspertom za Holokaust, kao i za etičke i religijske posledice logora - dr Majklom Berenbaumom, kako istorijska autentičnost ovog filma ne bi naknadno bila osporena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: