Svijet životinja

Oslobođene beluge u Rusiji se prilagođavaju okolini

Oslobođene beluge u Rusiji se prilagođavaju okolini
Foto: N.N. | Ilustracija

Aktivisti organizacije za zaštitu životinja potvrdili su da se kitovi beluge koji su ranije oslobođeni iz zarobljeništva na ruskom Dalekom istoku uspješno prilagođavaju svom prirodnom staništu.

Koalicija nevladinih organizacija koja je pod nazivom "Sloboda beluga kitovima i orkama" saopštila je, pozivajući se na razgovore sa lokalnim stanovnicima, da kitovi love i plivaju u grupama.

"Proteklih dana naši predstavnici su nadgledali područje gdje su puštene te životinje. Nisu vidjeli kitove, ali su čuli od lokalnih stanovnika da ih često opažaju. Plivaju u grupama (najmanje dvije, ali obično u većim grupama od oko 6-12 životinja). Sivi (mladi) kitovi su zajedno sa bijelim (odraslima). Do sada nije primijećen nijedan mrtvi beluga kit", rekli su aktivisti.

 

Prema svjedočenjima, beluga kitovi dolaze u različite uvale u regionu, gdje provode dva ili tri dana, a zatim odlaze, prenosi TAS S.

Devedeset kitova beluga i 11 orki ulovljenih za prodaju u Kini čuvano je u Primorskom okrugu Srednjaja od ljeta 2018. ali su kasnije tri beluge i jedna orka nestali.

U junu je počelo postepeno prenošenje tih morskih sisara na sjever Habarovske regije radi njihovog puštanja u prirodu kroz nekoliko etapa koje su završene u novembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije