Udruženje sudija i tužilaca: 17. decembar obležavati kao Dan sećanja na žrtve pravosudne reforme 1Foto: Aleksandar Veljković

Udržunje sudija i tužilaca Srbije (UST) predložilo je danas da se 17. decembar ubuduće obeležava kao Dan sećanja na žrtve pravosudne reforme, kao na opomenu na reizbor u pravosuđu koji je sproveden 2009. godine.

„UST se na ovaj dan priseća svojih kolega koji su pod naletom politike neustavno i nezakonito završili na ulici, poniženi, posramljeni i obeleženi voljom onih koji su hteli sudstvo u svojim kandžama, pričinjavajući građanima Srbije štetu od 90 miliona evra“, navodi se u saopštenju.

To udruženje je navelo da taj datum treba da ostane kao opomena da se za nezavisnost i samostalnost sudije i tužioci moraju, kako je istaklo, boriti svakog dana u sudnicama i kroz strukovna udruženja.

„UST se priseća i onih koji su taj slom vladavine prava i masakr svojih kolega iskoristili da napreduju mimo svih osnova i pravila, koji su u međuvremenu postali pravosudna elita i dan danas drže svoje pozicije i pseudo-političke besede, glumeći borce za vladavinu prava i trpajući u svoje džepove novac iz projekata“, kazalo je Udruženje sudija i tužilaca Srbije.

Dodalo je da građani Srbije i danas trpe posledice toga što je „800 sudija i tužilaca u danu prestalo da postoji u pravosudnom sistemu“ i da se time stvorio zaostatak u postupanju koji ni danas ne može da se nadoknadi, zbog čega suđenja traju, kako je navelo, nedopustivo dugo, a predmeti zastarevaju.

Beogradski mediji preneli su ranije zaključke jučerašnje konferencije strukovnih udruženja sudija i tužilaca u Medija centru da je neuspešan reizbor sudija i tužilaca u decembru 2009. godine bio poguban na srpsko pravosuđe i da se njegove posledice osećaju i danas, a da pritom niko nije odgovarao zbog toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari