Zabrana uvoza iz Grčke: Nađena ŽIVA LARVA u voću na granici

Lokalne vesti - Utorak 17.12.2019 - 11:31

Ministarstvo poljoprivrede Srbije zabranilo je uvoz pomorandži i mandarina iz Grčke, koje je uvozila kompanija Delta Agrar, zbog prisustva živih larvi Mediteranske voćne muve.

Nađena štetočina koja napada više od 350 biljnih vrsta FOTO: ilustracija Nađena štetočina koja napada više od 350 biljnih vrsta FOTO: ilustracija
Granični fitosanitarni inspektor je 12. decembra na graničnom prelazu Preševo, na ulazu u Srbiju, pregledao spornu pošiljku južnog voća - 4.480 kilograma pomorandži i 16.460 kilograma mandarina koje je u Srbiju poslala kompanija Soursos iz Grčke.
 
Pregledom je utvrđeno prisustvo živih larvi muve koja nije prisutna na teritoriji Republike Srbije i čije je unošenje i širenje zabranjeno, piše portal Mondo.
 
Kako se navodi u ranom upozorenju ministarstva, u pitanju je jedna od najznačajnijih štetočina plodova voća i povrća koja napada više od 350 biljnih vrsta a najveće štete nanosi citrusima i breskvama.
 
Uvozniku je data mogućnost da se uzorak sa štetnim organizmom prosledi zvaničnoj laboratoriji na analizu, ali se uvoznik izjasnio da želi da se pošiljka vrati dobavljaču nakon čega je doneto rešenje o zabrani uvoza i naređeno vraćanje pošiljke pošiljaocu, navode iz ministarstva.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
VRANJANAC
23.12.2019. , 21:32
Eto tih grckih mandarina u rodi preko puta luk-oila, nisam znao, kupio danas...