Pervez Mušaraf: Bivši lider Pakistana osuđen na smrt

Suđeno mu je u odsustvu. Trenutno živi u Dubaiju, u koji se preselio 2016. iz zdravstvenih razloga.
mušaraf 2013
Reuters
Osuđen je smrtnom kaznom

General Pervez Mušaraf, bivši lider pakistanske vojske, osuđen je na smrt u specijalnom sudu u Islamabadu.

Tročlano veće osudilo ga je po optužnici za izdaju države koja je bila na čekanju od 2013. godine.

General Mušaraf preuzeo je vlast u vojnom udaru 1999. godine i obavljao funkciju predsednika zemlje od 2001. do 2008. godine.

On se trenutno nalazi u Dubaiju pošto mu je dozvoljeno da napusti zemlju 2016. iz medicinskih razloga.

Optužba se odnosi na suspenziju ustava iz 2007. godine, kada je nametnuo vanredna pravila o produženju mandata.

Mušaraf je ranije ovog meseca poslao video poruku iz bolničkog kreveta, opisujući optužbe kao neosnovane.

General Mušaraf je prvi vojni vladar kome je suđeno u Pakistanu zbog ukidanja ustava.

Presuda je objavljena u utorak. Dvoje sudija glasalo je za nju, dok je jedan bio protiv.

O čemu je slučaj?

U novembru 2007. godine general Mušaraf suspendovao je ustav i uveo vanredno stanje - potez koji je izazvao proteste. Podneo je ostavku 2008. godine kako bi izbegao opoziv.

mušaraf
Handout via Getty
Mušaraf se posvukao 2008.

Kada je Navaz Šarif - stari rival kaga je pobedio 1999. godine - izabran za premijera 2013. godine - pokrenuo je suđenje za izdaju protiv generala Mušarafa, a u martu 2014. bivši general optužen je za izdaju.

Mušaraf je izjavio da je slučaj bio politički motivisan i da su poteze koje je napravio 2007. godine podržali vlada i kabinet. Ali njegove navode oborio je sud i optužen je za nelegalno postupanje.

Prema pakistanskom ustavu, svako ko je osuđen za izdaju može da se suoči sa smrtnom kaznom. General Mušaraf živi u Dubaiu od 2016. godine i odlučno je odbio da se pojavi pred sudom, uprkos višestrukim naredbama.

Zašto je ovo značajno?

Optužnica protiv generala Mušarafa iz 2014. za izdaju bila je izuzetno značajan trenutak u zemlji u kojoj je vojska vladala većim delom u nezavisnoj istoriji te zemlje.

Mnogi šefovi pakistanske vojske ili su vladali zemljom direktno nakon puča, kao što je to bilo u slučaju Mušarafa, ili su imali značajan uticaj na kreiranje politike tokom perioda civilne vladavine.

mušaraf i buš
AFP
Poznat je po učešću o borbi protiv terorizma

Ali general Mušaraf je bio prvi vojni zvaničnik optužen za takvo krivično delo.

Ko je general Mušaraf?

Izabran je za načelnika generalštaba pakistanske vojske 1998.

Umešanost vojske u Kargilski rat u maju 1999. godine dovela je do sukoba između njega i tadašnjeg premijera Navaza Šarifa, a vojni general preuzeo je vlast državnim udarom 1999. godine.

Na tom položaju bio je do 2008. i suočavao se sa brojnim pokušajima atentata i napada dok je bio na vlasti.

Na međunarodnoj sceni najpoznatiji je po ulozi u „ratu protiv terizma" Sjedinjenih Američkih Država, koji je potržao posle 11. septembra bez obzira na protivljenje u zemlji.

Napustio je državu 2008. godine, nakon što je zbačen s vlasti, ali se vratio 2013. da bi učestvovao na opštim izborima, ali mu je sud zabranio učešće na izborima i bio je uključen u nekolio sudskih slučajeva.

Samo se dva puta pojavio na saslušanjima za izdaju, a vreme je ranije provodio u vojnoj zdravstvenoj ustanovi ili na farmi u Islamabadu. Posle toga preselio se u Karači u aprilu 2014. godine, gde je živeo do odlaska dve godine kasnije.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?