Kurti će pre na izbore nego da prepusti mesto premijera 1Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu

Neizvesnost oko formiranja kosovske vlade se nastavlja, budući da Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova (DSK) i dalje ne mogu da se dogovore oko preraspodele funkcija.

Kako prenose prištinski mediji, DSK trenutno insistira da dobije mesto premijera, predlažući, istovremeno, da Samoopredeljenju, koje predvodi Aljbin Kurti, pripadnu funkcije predsednika Kosova i šefa parlamenta.

Takav scenario predstavlja zaokret u odnosu na prethodnu sedmicu, kada su predstavnici Samoopredeljenja tvrdili da DSK želi da njegov lider Isa Mustafa „nasledi“ Hašima Tačija na poziciji kosovskog predsednika.

Igor Novaković, istraživač Saveta za inkluzivno upravljanje, kaže za Danas da „ne dolazi u obzir“ da Samoopredeljenje, koje je pobedilo na izborima, prepusti mesto premijera drugoplasiranom DSK-u.

– Samoopredeljenju, prema pravilima, pripada funkcija predsednika parlamenta, ali postoji mogućnost da predloži kandidata neke druge partije. Od trenutka formiranja parlamenta rok za formiranje nove vlade je 15 dana. Ova situacija može da traje unedogled. Prethodni put je trajalo gotovo šest meseci. Dok ne bude sigurno da postoji dogovor o vladi, novi saziv parlamenta verovatno neće biti formiran. Mada postoji i mogućnost raspisivanja novih izbora, vlada široko rasprostranjen stav da će Samoopredeljenje i DSK formirati vladu, odnosno daje im se 99 odsto šanse da to učine, ukazuje naš sagovornik.

Hašim Tači je zakazao konstitutivnu sednicu parlamenta za 26. decembar. Toga dana ističe rok od 30 dana za održavanje konstitutivne sednice.

Pregovori o novoj kosovskoj vladi dodatno odlažu povratak predstavnika Beograda i Prištine za pregovarački sto u Briselu. U diplomatskim krugovima se spekuliše da razgovori o konačnom rešenju za Kosovo neće biti nastavljeni pre proleća.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, Nemačka „istrajava“ u stavu da „nema podele Kosova“, čime „prećutno“ odobrava politiku taksi od sto odsto na robu iz Srbije, koje su na snazi u Prištini duže od godinu dana, dok su u američkoj administraciji mišljenja podeljena – pojedini, poput specijalnog predstavnika Bele kuće za pregovore Beograda i Prištine Ričarda Grenela smatraju da je moguća i podela Kosova, ukoliko se o tome dogovore pregovaračke strane.

U međuvremenu, Aljbin Kurti ponovio je da je moguće „ujedinjenje Kosova i Albanije, jednog dana, u budućnosti“. Kako je istakao, takvu opciju „vidim kao uspeh Kosova, ali to neće biti prioritet“. Takve tvrdnje favorita za novog kosovskog premijera u skladu su sa nedavnim saznanjima Danasa da „Samoopredeljenje ne odustaje od sna o velikoj Albaniji“, ali da čeka „povoljniju političku klimu“ u Tirani za ostvarenje tog cilja.

Vučić u Tirani 20. i 21. decembra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u Albaniji 20. i 21. decembra. Vučić će tamo učestvovati na sastanku lidera Zapadnog Balkana, saopšteno je iz predsednikove Službe za saradnju sa medijima.

U maju ove godine Vučić je boravio u Tirani na sastanku procesa Brdo-Brioni. On se u prisustvu tadašnje visoke predstavnice EU Federike Mogerini rukovao sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, što je izazvalo veliku pažnju medija. „Rukovao sam se sa svima koje sam sreo, pa tako i sa Hašimom Tačijem, ali to nije bilo zvanično rukovanje“, rekao je on, ali se složio sa komentarima medija da je rukovanje bilo „hladno“.

Upitan zašto jedini nema fotografije sa inicijatorima samita procesa Brdo-Brioni i predsednikom Albanije, i da li je to propust organizacije, Vučić je rekao da „nema pojma“ i da se tim nije bavio.

– Svakog koga sretnem, rukujem se. Rukovao sam se i razgovarao sa Kolindom (Grabar Kitarović), rukovao sam se i razgovarao sa Borutom Pahorom – rekao je tada Vučić. U međuvremenu, pokrenuta je regionalna trgovinska inicijativa „Mali Šengen“ u okviru koje je albanski premijer Edi Rama boravio u Novom Sadu. Podsetimo, Evropska unija nije otvorila pristupne pregovore Albaniji i Severnoj Makedoniji. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari