Zdravlje

Četvrtak, 12.12.2019.

14:17

Dugo spavanje vodi moždanom udaru?

Istraživanje je sprovedeno u Kini, a bilo je ispitano 31.750 osoba prosečne starosti 62 godine, a rezultati su objavljeni u časopisu "Neurology"

Izvor: B92, Anadolija

Dugo spavanje vodi moždanom udaru?
Foto: depositphotos/ olly18

Studija je pokazala da je mogućnost dobijanja moždanog udara kod osoba koje spavaju duže od devet sati za 23 odsto veća u odnosu na one koji spavaju sedam do osam sati.

Takođe, rizik od moždanog udara kod osoba koje tokom dana redovno dremaju duže od 90 minuta za 25 odsto je veći u odnosu na one koji spavaju najviše sat ili nikako.

Istraživanje pokazuje i da oni koji spavaju duže od devet sati tokom noći i više od 90 minuta tokom dana imaju za 85 posto veći rizik od moždanog udara.

Tokom studije, zdravstveno stanje ispitanika je praćeno šest godina, a u tom periodu 1.557 njih je dobilo moždani udar.

Sjaomin Džang, sa univerziteta Huahong, navodi da ovi rezultati ukazuju na to da je potrebno uraditi dodatna istraživanja o povezanosti dugog spavanja i rizika od moždanog udara.

Dodaje da su prethodna istraživanja pokazala da oni koji dugo spavaju tokom noći ili dana imaju neželjene promene u nivou holesterola.

"Osim toga, dugo spavanje tokom noću i dremanje tokom dana mogu ukazivati na neaktivan način života, što takođe može biti povezano s povećanim rizikom od moždanog udara", ističe Sjaomin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

23 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: