Biznis
JEDNAKOST TEK ZA 257 GODINA Žene će se u ekonomskim pravima izjednačiti s muškarcima za više od dva i po veka

JEDNAKOST TEK ZA 257 GODINA Žene će se u ekonomskim pravima izjednačiti s muškarcima za više od dva i po veka

Žene će se u ekonomskim pravima izjednačiti s muškarcima tek za više od dva i po veka, pokazuje izveštaj Svetskog ekonomskog foruma (WEF).

posao-ugovor-foto-shutterstock Foto: Shutterstock / RAS Srbija
posao-ugovor-foto-shutterstock

Rodna ravnopravnost će biti dostignuta tek za nekih sto godina, utvrdio je WEF u najnovijem godišnjem izvještaju , mjereći jaz u društvenom položaju žena i muškaraca na području ekonomije, obrazovanja, zdravlja i političke moći.

Jednakost tek za dva i po veka
Foto: Posao.ba / Promo
Jednakost tek za dva i po veka

Nastojanja da se postigne ravnopravnost osetno su pojačana u odnosu na prošlu godinu, ponajpre zahvaljujući većoj političkoj zastupljenosti žena, ističu u WEF-u. Upozoravaju ipak da je upravo politička arena područje na kojem su razlike i dalje najveće – do ravnopravnosti žene deli još 95 godina.

Jaz je najviše smanjen u obrazovanju te će na ravnopravnost žene morati da čekaju još 12 godina. Od ukupno 153 zemlje obuhvaćene istraživanjem potpuna ravnopravnost žena i muškaraca u obrazovanju ostvarena je u njih 40.

Učestvovanje žena na tržištu rada ipak stagnira a finansijska nejednakost je produbljena. Razlog je pogoršanje u ekonomijama u nastajanju i u razvoju koje je nadjačalo napredak u članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Pročitajte još

Participacija žena u ekonomiji i njihove prilike na tom području najveći su izvor zabrinutosti, ističu u WEF-u.

"To je jedino područje na kojem se napredak prebacio u regresiju", naglašavaju, pojašnjavajući da će ženama trebati strahovito dugih 257 godina da se izjednače s muškarcima.

Razlog je veća zastupljenost žena na poslovima koji se automatizuju. Žene se takođe nedovoljno zapošljavaju u zanimanjima u kojima je rast plaća najizraženiji a suočene su i s večnim problemom nedostatka infrastrukture pomoći i pristupa kapitalu.

Najveći izazov u budućnosti će biti nedovoljna zastupljenost žena na novim poslovima, konstatuju autori WEF-ovog izveštaja, podsećajući da žene čine tek 12 odstozaposlenih u sektoru "računarstva u oblaku".