Koliko novca Vatikan zaista izdvaja za dobrotvorne svrhe?

Vatikan godišnje prikupi preko 55 miliona dolara donacija preko svog dobrotvornog fonda "Peter's Pence", a s obzirom na to da crkveni zakon diktira papa Franja, on može legalno da koristi novac od donacija po svom nahođenju.
Koliko novca Vatikan zaista izdvaja za dobrotvorne svrhe?
Foto: Pixabay
Izveštaj "Wall Street Journala" otkrio je kako je samo 10 odsto tih donacija iskorišćeno za stvarne dobrotvorne svrhe. Prema izveštaju, dve trećine preostalog iznosa otišlo je u rebalans unutrašnjeg budžeta Vatikana.
 
Ova bi vest mogla biti alarmantna donatorima koji su dali svoje priloge kako bi se pomoglo najsiromašnijima, a ne kako bi se isplaćivao administrativni deficit Vatikana.
 
Dug Svete Stolice iznosi 76 miliona dolara na budžetski proračun od 333 miliona dolara za prošlu godinu. Ironično je da je izbor pape Franje 2013. godine zavisio upravo od pronalaska rešenja za smanjenje finansijskih problema Vatikana.
 
Izveštaj još navodi kako je rastući dug Vatikana najvećim delom posledica povećanja plata i smanjenja investicija, kao i drugih ozbiljnih finansijskih neefikasnosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.