• Search form

16.12.2019 | 20:16

Projekat Jugoslavija u Muzeju 25. maj

Projekat Jugoslavija u Muzeju 25. maj

Muzej Jugoslavije predstavlja od 17. decembra izložbu Projekat Jugoslavija autorki Ane Adamović i Milice Pekić, koja se sastoji iz sto video radova - intervjua sa sagovornicima različitih uzrasta i profila iz zemalja nastalih na prostoru nekadašnje zajedničke države, odnosno njihovih komentara na predmete iz muzejske zbirke.

Proces intervjuisanja realizovan je atipičnim postupkom, budući da su autorke - umesto konkretnog pitanja svakom učesniku i učesnici, ponudile karton koji opisuje neki od predmeta iz zbirki Muzeja Jugoslavije, na kojem se nalaze osnovne informacije o tom predmetu: opis, datum ili period iz kojeg potiče i poreklo. Na taj način su, kako su navele, pokušale da kolekciju materijalnih tragova prošlosti posrednim putem prevedu u formu živih komentara, aktuelnih razmišljanja, ideja i potencijala za budućnost.

Da li je prošlost Jugoslavije već muzealizovana, istorizovana i pohranjena u arhivama? Može li nam ta prošlost razjasniti barem nešto o sadašnjosti, pomoći da razumemo krizu u kojoj se danas svet nalazi ili stalne poruke da je Evropska unija pred raspadom, budući da trpi svakodnevne potrese i izazove? Možemo li, na primeru multinacionalne, multikonfensionalne zemlje, koja se pre 25 godina raspala, početi da razmišljamo o alternativama za sadašnji trenutak? To su neka od pitanja na koje “Projekat Jugoslavija” pokušava da ponudi odgovore, ističu autorke iz Kioska – platforme za savremenu umetnost.

“Odmakom od predmetnosti samih objekata, pokušale smo da razmišljanje o nasleđu jugoslovenske države udaljimo od nostalgične vizije prošlosti, pomerajući akcenat na razmišljanje o regionu, Evropi i svetu danas, koji su, čini se više nego ikada, zaglavljeni u permanentnoj krizi, sukobu, netoleranciji i nejednakosti”, navele su Ana Adamović i Milica Pekić.

Publika će i tokom trajanja izložbe moći da se uključi u projekat - svako će uz ulaznicu dobiti karton sa opisom predmeta iz neke od zbirki Muzeja Jugoslavija, na koji će moći da ostavi komentar u video kutku, u okviru postavke. Izjave publike postaće, ravnopravno sa postojećim intervjuima, deo kolekcije Muzeja Jugoslavije.

Izložba predstavlja završnicu istoimenog projekta, koji je rezultat višegodišnje saradnje Muzeja Jugoslavije i Kioska – platforme za savremenu umetnost, a realizovan je uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Izložba “Projekat Jugoslavija”, čiju je arhitekturu osmislila Milica Lopičić, biće otvorena do 15. aprila 2020. godine u Muzeju “25. maj”.

U Muzeju “25. maj” u okviru kompleksa Muzeja Jugoslavije, koji je nedavno ponovo otvoren za publiku nakon rekonstrukcije, do 1. marta 2020. godine otvorena je i izložba “Devedesete – Rečnik migracija”, čije su kustoskinje Ana Panić i Simona Ognjanović, a predstavlja radove više od 30 umetnika i  aktivističkih kolektiva, mapirajući različite forme angažmana od 90-ih do danas kroz koje su u polju umetnosti adresirani društveni, kulturni, politički i pravni problemi stvoreni složenim i traumatičnim migracionim procesima u i iz Srbije.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav