');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

NESLAVNI REKORDER Lozničanin vozio sa 5,5 promila u krvi!

U proteklih nedelju dana, saobraćajna policija na srpskim putevima zaustavila je čak 2.791 osoba koje su za volan sele u alkoholisanom stanju, dok je vozača koji su vozilom upravljali pod dejstvom psihoaktivnih supstanci bilo 45. U poređenju sa pređašnjom međunarodnom akcijom "TISPOL", kada su se na srpskim putevima lovili pijani i drogirani, rezultati su znatno lošiji.

Alkotest, saobraćajna policija, pokrivalica Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
Alkotest, saobraćajna policija, pokrivalica

Međunarodna akcija "TISPOL" trajala je u periodu od 9. decembra do 15. decembra, a vozača sa najvećim stepenom alkoholisanosti policija je zaustavila u Loznici. Alko-test je pokazao da ima neverovatnih 5,50 promila alkohola u krvi, što predstavlja stanje potpune alkoholisanosti.

Od navedenog broja otkrivenih prekršaja, kod 544 vozača je izmereno više od 1,2 promila u krvi i kod 45 vozača dejstvo psihoaktivnih supstanci. Ukupno 589 vozača su se stekli zakonski uslovi za zadržavanje.

Pročitajte još

Sa druge strane, prethodna akcija "TISPOL", koja je bila usmerena na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, sprovedena je u periodu od 3. do 9. juna 2019. godine. Tada je kontrolom otkriveno ukupno 2.115 prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, su 22 osobe uhvaćene kako vozilom upravljaju pod dejstvom droga.

Tada je, od navedenog broja otkrivenih prekršaja, kod 369 vozača je utvrđen stepen alkoholisanosti veći od 1,2 promila alkohola u krvi i kod 22 vozača dejstvo psihoaktivnih supstanci, odnosno kod ukupno 391 vozača su se stekli zakonski uslovi za zadržavanje.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović rekao je danas da je zahvaljujući pojačanom radu saobraćajne policije i u ovoj godini smanjen broj nastradalih na putevima, ali da kao društvo moramo još mnogo da radimo na povećanju svesti vozača, što pokazuju i rezultati ove akcije.

Zbog toga, ministar je zamolio sve vozače da u vreme predstojećih praznika ne voze pod dejstvom alkohola, da voze primerenom brzinom i ne sedaju umorni za volan.

- Molim sve da pokažemo povećanu odgovornost, da posebno vodimo računa o našoj deci, i da svi damo doprinos da imamo što manje saobraćajnih nezgoda i sačuvamo što više života - apelovao je Stefanović.