BiH

Tegeltija: DNS da se opredijeli za kandidata za ministra

Tegeltija: DNS da se opredijeli za kandidata za ministra
Foto: N.N. | Tegeltija: DNS da se opredijeli za kandidata za ministra

BANJALUKA - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da DNS do sutra treba da se opredijeli za jednog kandidata za ministra ili će na kraju sam morati da donese odluku.

Tegeltija je istakao da odluka DNS-a neće uticati na termin održavanja sjednice parlamenta BiH na kojoj bi trebalo da bude izabran novi saziv Savjeta ministara, dodavši da bi, ukoliko se završe sve provjere, trebala biti održana 23. decembra ili do kraja godine.

"Termin će više zavisiti od toga koliko će biti mogućnosti da svi, pa i Centralna izborna komisija izvrše provjere za ostale kandidate", rekao je Tegeltija.

Govoreći o prvim zadacima Savjeta ministara, Tegeltija je pojasnio da je cilj, prije svega, da se donese odluka o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca, a da se u februaru ili polovinom marta usvoji budžet za narednu godinu u formi prijedloga u Predstavničkom domu jer je to vrlo važno da bi se odblokirali zaustavljeni projekti.

On je dodao da se u Predstavničkom domu nalazi mnogo tačaka koje bi trebalo razmatrati na redovnoj sjednici u srijedu, 18. decembra, a odnose se na ratifikaciju sporazuma sa mnogim od međunarodnih finansijskih institucija koje znače nastavak investicionih projekata u putnu infrastrukturu, u energetiku, vodosnabdijevanje.

"Nastojaću da na prvoj sjednici Savjeta ministara usvojimo reformsku agendu dva, koju su već usvojile vlade Republike Srpske i Federacije BiH, kako bismo zajedno sa većim intenzitetom započeli realizaciju mjera koje su tamo zapisane. Pred nama je i završetak akcionog plana za implementaciju mišljenja Evropske komisije za kandidatski status, gdje je definisan najveći broj mjera i ostaje da razrješimo preostale da bi na zasjedanju polovinom naredne godine BiH mogla reći da ima kredibilan broj mjera koje možemo predstaviti Evropskoj komisiji", pojasnio je Tegeltija.

On je dodao da se čekaju i imenovanja u bezbjednosnim agencijama, u Regulatornoj agenciji za komunikacije, te da će se u skladu sa dogovorima i procedurama ući u proces imenovanja svih kandidata koji su prošli zakonske procedure.

"Posljednjih mjeseci, po isteku mandata prethodnog saziva Savjeta ministara, bilo je mnogo konkursa, zapošljavanja i imenovanja i neka od njih su narušila nacionalnu strukturu u pojedinim ministarstvima i već su stigla upozorenja iz političkih partija da su izgubili pozicije po nacionalnoj strukturi", rekao je Tegeltija za ATV.

On je poručio da je ključna riječ u BiH konsenzus i dogovor jer se bez toga ne može ništa uraditi.

Komentarišući nastup opozicionih stranaka u Republici Srpskoj pred komisijom za izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara, Tegeltija je ocijenio da su one zauzele stav kao da ne žele da neko iz Srpske dođe na tu funkciju.

"Oni mene optužuju da ne poštujem odluke Narodne skupštine, a svaki put kada se tamo glasalo o bilo čemu važnom oni su pobjegli iz tog parlamenta. Od Narodne skupštine su pokušavali napraviti cirkus i sada se pokušavaju pozivati na nju i saradnju sa Srpskom. Nama je u prethodnom sazivu mnogo nedostajala dobra saradnja sa zajedničkim institucijama. Toj lošoj saradnji najviše su kumovali kadrovi iz Srpske koji su imali za cilj da budu iznad njenih institucija ", rekao je Tegeltija.

On je istakao da je bez obzira na odnos stranaka vlasti i opozicije u Srpskoj, očekivao u Sarajevu više podrške za kandidata iz Republike Srpske za predsjedavajućeg Savjeta ministara i manje pokušaja omalovažavanja.

"Želim vjerovati da će Mirko Šarović, koji ima veliko iskustvo u zajedničkim institucijama, kao i Dragan Mektić, razumjeti poruke, mjesto i ulogu ljudi koji su izabrani iz Republike Srpske da je predstavljaju u Sarajevu jer mi nije problem što mene nisu podržali, ali se nadam da će podržati Republiku Srpsku", rekao je Tegeltija.

On je poručio da će njegova saradnja sa Srpskom i sa FBiH biti zasnovana na uvažavanju i principima ustavne nadležnosti.

"Niti ću ja naređivati entitetima, niti će oni meni. Sa premijerima sa kojima mislim da mogu napraviti dobru saradnju, kantonima i lokalnim zajednicama, napraviću odnos koji će rezultirati ne samo uspjehom jedne lokalne zajednice, već cijele BiH", naglasio je Tegeltija.

On je ponovio da Program reformi BiH predstavlja kompromisno rješenje trenutno prihvatljivo za Republiku Srpsku i za sistem odlučivanja, a kojim nisu zadovoljni samo oni koji su očekivali da u okviru BiH ne bude dogovora.

"Tamo nema nikakve odluke o članstvu u NATO, već samo o saradnji sa tim savezom", naglasio je Tegeltija.

On je ocijenio da je odlično što je Predsjedništvio BiH uspjelo da postigne konsenzus o tom pitanju, te naveo da oni koji kritikuju Program reformi ne žele da govore o tom dokumentu, već se pozivaju na Godišnji nacionalni program /ANP/.

"Svi koji kritikuju Program reformi dobro znaju šta u njemu piše, jer sam vidio kada su ga dobili u ruke. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odlučio je da uputi taj dokument u Narodnu skupštinu Republike Srpske, da se o njemu izjasni, i ukoliko ne bude podrške parlamenta on neće ni postojati", rekao je Tegeltija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije