ODOŠE NA SUD: FIFA traži da joj se vrate dva miliona švajcaraca koje je Blater dao Platiniju
Foto: AP

TUŽBA

ODOŠE NA SUD: FIFA traži da joj se vrate dva miliona švajcaraca koje je Blater dao Platiniju

Fudbal -

Svetska fudbalska federacija (FIFA) podnela je pred švajcarskim sudom zahtev za povraćaj dva miliona švajcarskih franaka koje je, kako navode, bivši predsednik te asocijacije Jozef Sep Blater neopravdano 2011. godine isplatio tadašnjem predsedniku UEFA, bivšoj fudbalskoj zvezdi, Mišelu Platiniju.

"FIFA je danas podnela pred relevantnim švajcarskim sudovima tužbu protiv bivšeg predsednika FIFA Blatera i potpredsednika Platinija, zahtevajući povraćaj dva miliona švajcarskih franaka (nešto više od dva miliona dolara) koji su neopravdano isplaćeni Platiniju u februaru 2011", navodi se u saopštenju Svetske fudbalske federacije, prenosi Rojters.

FIFA je krajem 2015. godine, Blatera i Platinija suspendovala na po osam godina zbog istrage koja je protiv njih pokrenuta zbog korupcije.

Blater i Platini kažnjeni su jer je prvi čovek FIFA uplatio Francuzu 2011. godine dva miliona švajcarskih franaka za savetodavne poslove na osnovu "usmenog dogovora".

"Blater se našao u sukobu interesa. Njegova tvrdnja da je reč o usmenom dogovoru nije dokazana i odbijena je", naveo je tada u obrazloženju kazne Etički komitet FIFA.

Kada je u pitanju Platini, ocenjeno je da je "pokazao nepoznavanje značaja svojih dužnosti".

"Njegovi postupci nisu bili etički. Ovde je reč o nepoštovanju svih važećih zakona", stajalo je u obrazloženju.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track