Pet titula mis za pet crnih žena - prvi put u istoriji

Toni-En Sing sa Jamajke pobedila je na 69. takmičenju za Izbor za mis sveta. Ona je jedna od pet crnih žena koje su ove godine osvojile titulu na izborima lepote.
pet ovogodišnjih pobednica
Getty Images/ Reuters
Pet ovogodišnjih pobednica

Prvi put u istoriji crne žene su pobednice pet najvažnijih takmičenja lepote.

Toni-En Sing sa Jamajke pobedila je na 69. takmičenju za Izbor za mis sveta, krunišući izuzetnu godinu za organizatore koji su se dugo suočavali sa optužbama za rasizam i rodne stereotipe.

Ova 23-ogodišnja studentkinja postala je četvrta Mis sveta sa Jamajke, pobedivši 111 kandidatkinja iz drugih država.

Sing, koja je diplomirala psihologiju i ženske studije, a planira da studira medicinu i postane doktorka, napisala je na Tviteru: „Za onu devojčicu u Sent Tomasu na Jamajci i sve druge devojčice širom sveta - molim vas, verujte u sebe. Molim vas, znajte da ste vredne i da možete da ostvarite snove... Sve što radite ima SMISAO."

Toni En Sing
Getty Images
Sing je postala četvrta Mis sveta sa Jamajke

Zozibini Tunzi iz Južne Afrike osvojila je prošle nedelje titulu Mis univerzuma, mašući prirodnom kosom i otvoreno kritikujući standarde lepote u industriji.

Nakon pobede je izjavila: „Odrasla sam u svetu gde se žene koje izgledaju kao ja - s ovakvom kožom i kosom - nikada nisu smatrale lepim."

„Mislim da je danas gotovo s tim. Želim da me deca gledaju i vide moje lice, želim da se njihova lica odražavaju u mom."

Nagradu joj je uručila televizijska zvezda Opra Vinfri koja je na Tviteru napisala: „Čestitam mis Južne Afrike, novoj Mis univerzuma @zozitunzi! Saglasna sam s tobom... liderstvo je najsnažnija stvar kojom možemo da učimo mlade žene danas."

https://twitter.com/Oprah/status/1203888524107436032

I pre nje, na tri ovogodišnja američka takmičenja lepote, često pod kritikom za predrasude, pobedile su crne žene.

Nia Frenklin postala je Mis Amerike u septembru, Kalig Garis proglašena je za Mis tinejdžerki Sjedinjenih Američkih Država, a Česli Kristi postala je Mis Sjedinjenih Američkih Država.

Do četrdesetih godina prošlog veka. crne žene nisu mogle da učestvuju na takmičenju za Mis Amerike. Uprkos kasnijim izmenama pravila, nijedna crna žena nije se takmičila sve do 1970.

Pobeda Jamajčanke na takmičenju za Mis sveta izazvala je niz reakcija na društvenim mrežama.

Američka advokatica za ljudska prava Kristin Klark primetila je da ove žene nisu izabrane samo zbog lepote, već i zbog smislenih planova da doprinesu društvu.

„Mis sveta planira da bude doktorka. Mis Sjedinjenih Američkih Država radi sa zatvorenicima. Mis Univerzuma bori se protiv rodno zasnovanog nasilja. Mis Amerike je bori za umetnost. Mis tinejdžerka SAD osnovala je nevladinu organizaciju za pomoć osobama sa invaliditetom. I sve one su crne žene", napisala je na Tviteru.

https://twitter.com/KristenClarkeJD

Trenutak koji je zaokupio pažnju na internetu bila je reakcija mis Nigerije na pobedu Sing.

Njekači Daglas, koja je bila peta, skakala je i vrištala od uzbuđenja kada je proglašena pobednica.

https://twitter.com/jaicabajar/status/1205919186297352192

Pravila mnogih takmičenja lepote izmenjena su poslednjih godina, usmeravajući više pažnje na dostignuća takmičarki i prirodan izgled.

Organizatori izbora za mis Amerike prošle godine su na primer uveli pravilo da takmičarke više ne izlaze na pistu u kupaćim kostimima.

Odgovarajući na mnoštvo pitanja tokom takmičenja u Londonu, Sing je rekla da predstavlja „nešto posebno, generaciju žena koje guraju napred da promene svet".


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC