Prevazišli prepreke: Konačno počeo izvoz junetine u Tursku

Izvoz goveđeg mesa i tovne junadi iz BiH u Tursku je konačno počeo.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.12.2019.

13:10

Prevazišli prepreke: Konačno počeo izvoz junetine u Tursku
Foto: Epa, Jerome Favre

To je, nakon velike neizvesnosti, jako dobra vest, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Prema njegovim rečima, problema oko izvoza junećeg mesa u Tursku proteklih nekoliko meseci bilo je mnogo, a pre svega su bili oni tehničke prirode.

"Izvoz pilećeg mesa, jaja i mleka su domaćoj ekonomiji dali, pre svega, međunarodni kredibilitet jer smo prepoznati kao zemlja koja ima kvalitetne i zdrave proizvode i koja proizvodi po najvećim evropskim standardima", naveo je Šarović, prenose Nezavisne.

Naveo je da su prisutni i ekonomski pokazatelji jer su mnoge kompanije dobile nova slobodna tržišta za proizvode kao što su mleko, mlečni proizvodi, voće, povrće, a u poslednje vreme pileće meso i proizvode od pilećeg mesa i jaja.

2Sve te kompanije dobile su veliku priliku za ekspanziju što je posebno važno ako se zna da samo peradarski sektor, na primer, za sebe veže oko 20.000 radnih mesta", istakao je Šarović za EuroBlic.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti uvođenja ograničenja uvoza junećeg mesa i žive stoke, Šarović je kazao da takvu odluku donosi Savet ministara BiH poštujući pravila i procedure utvrđene Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, a da podnosioci zahteva za uvođenje mjera mogu biti samo farmeri proizvođači i to oni proizvođači koji proizvode i uzgajaju više od 50 odsto ukupne bh. proizvodnje.

"Ove mere mogu biti samo privremene jer je SSP-om tako dogovoreno, ali i iz razloga što BiH u ovom trenutku ne može sa svojom proizvodnjom da podmiri ukupne godišnje potrebe stanovništva", naveo je Šarović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: