I dogodine ni dinara za medijske sadržaje od javnog značaja 1Kragujevac Foto: Wikipedia

U kragujevačkom odboru Narodne stranke ocenjuju da je samo pogled na budžet grada, o kome će odbornici raspravljati sutra dovoljan da se shvati zbog čega ga je, kako tvrde, “gradonačelnik Radomir Nikolić sakrio od građana”.

-Tako je od „kapitalnih investicija“ ponovo predviđena izgradnja portirnice Vojne bolnice, što će Kragujevčane koštati pet miliona dinara, navodi se u današnjem saopštenju Narodne stranke, uz podsećanje da je rečena „kapitalna investicija“ bila planirana i budžetom za ovu godinu, ali nije realizovana.

U slične velike projekte gradske vlasti, koji se mogu nazreti uvidom u predlog najznačajnijeg akta za funkcionisanje lokalne samouprave, spadaju i, navode u NS, rekonstrukcija fontane, krovova pojedinih zgrada, ozelenjivanje parkova, postavljanje bandera za video nadzor… Pored ovih „vizionarskih“ projekata gradske vlasti, nerealno koncipiranog budžeta, Narodnu stranku posebno zabrinjava visina subvencija od gotovo milijardu i 200 miliona dinara, bez jasno naznačenih korisnika, ističu u Narodnoj stranci i dodaju da je zabrinjavajuća “i petogodišnja praksa kršenja Zakona o javnom informisanju”.

Iz predloga budžeta, kojim je za informisanje predviđeno 10 miliona dinara za usluge po ugovoru, jasno je da Kragujevac ni ove godine neće sufinansirati javni interes u oblasti javnog informisanja. Već samo jednu televiziju, za koju su sredstva prikrivena u delu koji se odnosi na subvencije, i na kojoj opozicioni političari nisu gostovali pet godina, ističe se u saopštenju narodnjaka.

Narodna stranka, dodaje se, zahteva da lokalna samouprava, kako navode u saopštenju za javnost, “konačno počne da poštuje Zakon o javnom informisanju, koji nalaže da se medijski sadržaji, a time i mediji, iz lokalnog budžeta sufinansiraju svake godine preko konkursa čime bi se svi kragujevački mediji stavili u jednak položaj a javnost i građani uključili u donošenje odluka koje se tiču grada”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari