Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Opozicija o PREDLOŽENIM MERAMA Vlade: Nije zaustavljeno "KRVARENJE" ZDRAVSTVA

Opozicija o PREDLOŽENIM MERAMA Vlade: Nije zaustavljeno "KRVARENJE" ZDRAVSTVA

Narodni poslanici RS iz opozicionih stranaka imaju zamerke na mere iz Predoga ekonomskih reformi koje se odnose na zdravstveni sistem Republike Srpske.

Foto: Goran Šurlan / RAS Srbija

– Stalno navodite opisno stanje u zdravstvu i šta je cilj. Nigde ne navodite kako to mislite da uradite. Ako planirate rešti stanje u zdravstvu kao u “Železnicama RS”, uzimajući kredite od MMF i Svetske banke, to i nije rešenje. Obaveze u zdravstvu stalnu rastu i premašile su milijardu KM. To je hiljadu miliona maraka. Ko je odgovoran za to – upitala je Jelena Trivić, poslanik PDP.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić tvrdi da je zdravstveni sektor u katastrofalnoj situaciji i da se mora jasno utvrditi na koji način će biti rešeni problemi, među kojima su i dugovanja.

– Pitam premijera Radovana Viškovića, koji je u ekspozeu naveo da “zdravstvo krvari”, kako će biti rešeni problemi i da li postoje određeni rokovi. Ovo što je navedeno u Predlogu programa reformi je spisak želja, jer je poznato da ni plate nisu redovne – rekao je Stanić.

Poslanik SNSD Vlado Đajić, koji je i direktor Kliničkog centra Banjaluka, rekao je da su plate zdravstvenim radnicima redovne i da se “krvarenje u zdravstvenom sektoru polako zaustavlja”.

– Vlada Srpske ulaže ogromna sredstva u zdravstveni sistem. Republika Srpska ima jedan od najboljih regionalnih kliničkih centara, o čemu govore i lekari koji dolaze iz inostranstva – rekao je Đajić, piše Srpskainfo.