Nova podrška razvoju malog biznisa u Pirotu 1Pirot Foto: Wikipedia

Ugovori o donaciji opreme za 20 novih mikro i malih biznisa u Pirotu, kroz saradnju HELP-a i Grada Pirota, uručeni su danas. Podržano je pet zanatskih, 12 uslužnih i tri poljoprivredne delatnosti.

– Imam radionicu za izradu torti i kolača koju sam otvorila uz pomoć Filijale NSZ i tako sam se samozaposlila. Sve to su prepoznali Grad i organizacija i HELP. Sada sam dobila podršku u opremi koja će mi puno značiti da proširim posao i zaposlim nove radnike – kaže vlasnica Radionice za izradu torti i kolača “Nugatelina“ Ivana Kostić.

Podršku u opremi dobio je i advokat Dragan Ćirić.

-Početkom godine sam otvorio advokatsku kancelariju. Dobiću računar, štampač i opremu za kancelariju i to mi mnogo znači – kaže advokat Ćirić.

Dejan Antić se bavi keteringom.

-Ova oprema unaprediće posao oko pripreme jela domaće kuhinje. Svaka podrška razvoju biznisa znači – kaže Antić.

Korisnici su podržani kroz projekat “Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana 2019/2020“ finansiranog u okviru “Nemačke razvojne saradnje“. Vrednost direktnih troškova za opremu je 48 hiljada evra a učešće grada Pirota je 40 odsto.

– Nastavljamo dobru saradnju sa Pirotom sa kojim saradjujemo više od 10 godina. Vrednost opreme je 48.000 evra a učešće grada Pirota je 40 posto. Kroz našu podršku otvaraju se nova radna mesta i ravija biznis. Na osnovu analize 2015. godine od podržanih biznisa u Srbiji 74 posto je i dalje aktivno, što je veliki procenat-kaže senior menadžer za ekonomski razvoj HELP-a Maša Bubanj.

Organizacija HELP u saradnji sa Gradom Pirotom do sada je podržala 433 korisnika grantovima u opremi za mikro i male biznise i tri kooperative kroz 11 projekata ekonomskog osna`ivanja. Realizovana su i tri projekta humanitarnog karaktera.

– Sa HELP-om imamo dugogodišnju uspešnu saradnju. Do sada su u našem gradu podržana 433 korisnika i to je velika pomoć, da gradnji započnu biznis, zaposle sebe i druge. Posebno raduje činjenica što je medju 20 novih korisnika dosta mlladih i to sa fakul.tetskom diplomo, i na taj naćin se širi preduzetnički duh kod mladih- kaže gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Ukupna vrednost projekta “Podrška socio ekonomskoj stabilnosti Zapdanog Balkana“ je više od 3,5 miliona evra i biće realizovan do kraja 2020. godine.

Osim Pirota ovaj projekat se realizuje u Kraljevu, Leskovcu i Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari