Logika napustila ABA ligu

Vreme čitanja: 6min | pon. 16.12.19. | 09:18

Primorska se raspada finansijski i deli drugo mesto na tabeli, Zadar poslednji - a dobio Crvenu zvezdu i Cedevita Olimpiju. FMP bolje plasiran od evroligaške Zvezde koja je imala na papiru jedan od najboljih prelaznih rokova viđenih na našim prostorima - a sada joj „visi“ plej-of . I Partizanovi promašaji sa Parahovskim i Pejnersom

Potpuna zbrka, bez mnogo logike. Ako postoji liga za koju može da se kaže ono "očekujte neočekivano", onda je to ova sezona ABA lige. Nekako smo još od Superkupa u Zagrebu mogli da namirišemo da ćemo se nagledati svega i svačega, a sada na polovini sezone, posle 11 odigranih kola, možemo da konstatujemo da je bilo baš tako - svega i svačega.

Primorska se raspada finansijski i preti joj izvestan odlazak skoro svih glavnih igrača - a deli drugo mesto na tabeli! Zadar poslednji na tabeli - a dobio Zvezdu i Cedevitu i to su mu jedine dve pobede do sada. FMP bolje plasiran od Crvene zvezde (nismo to mnogo puta videli u poslednjih 10 godina) i to od Zvezde koja je imala na papiru jedan od najboljih prelaznih rokova viđenih na našim prostorima - a sada joj „visi“ plej-of.

Izabrane vesti

Ipak, krenimo od vrha tabele. Od lidera Budućnosti (9-2).

Plavi su krenuli užasno sezonu, nisu ličili ni na šta tokom Superkupa u Zagrebu, pa sve do smene Slobodana Subotića ovaj tim nije mogao da se poveže. Međutim, kada je na klupu seo Petar Mijović, malo po malo je ona počela da dobija obrise kvalitetnog tima, a kao rezultat svega Budućnost jaše na prvom mestu Jadrana. Od ekipe koju su na početku sezone lako dobijali i u Evrokupu, i u ABA ligi, Budućnost je postala glavni kandidat za prvo mesto na kraju ligaškog dela sezone.

Iznenađenje je što je Budućnost na prvoj poziciji posle 11 odigranih kola, jer su tu bili već „viđeni“ ili Zvezda ili Partizan, unapred predstavljeni kao dva ubedljivo najveća favorita na osnovu napravljenih timova i potrošenog novca.

Jedna od najvećih enigmi ove sezone je Primorska iz Kopra, novajlija koji je ove sezone ušao u ABA ligu iz drugog ranga Jadranske lige. Klub iz Kopra napravio je najlepšu bajku ove sezone, ali se već sada zna da će to biti kao u bajci "Pepeljuga". Kratkog daha. Sada ide onaj momenat kada magija nestaje, a to se događa jer je klub napustio glavni sponzor.

Igrači Primorske su ostali ujedinjeni, dobijali su sve redom iako nisu primali plate, ali sada je krenulo osipanje i to se neće zaustaviti. Lens Heris je već napustio Primorsku. Žan Marka Šiška bi mnogi timovi iz vrha ABA lige, a najupornija je Olimpija koja bi i Marinkovića, za koga je zainteresovana i Igokea. Mornar je prvi favorit za dovođenje Herisa, a Crvena zvezda želi da se pojača sa Markom Jagodićem Kuridžom koji bi, ukoliko postane slobodan, potpisao s crveno-belima dvogodišnji ugovor.

I pored svega ovoga možemo da konstatujemo da je baš ovakva Primorska, Primorska na rubu provalije, ove sezone pobedila Partizan, da ima skor 8-3 i da deli drugu poziciju na tabeli. Pa zar to nije neverovatno?

Cedevita Olimpija kao novi klub nije ni znala šta da očekuje pa može da se kaže da zasad ima uspešnu sezonu jer je na deobi druge pozicije, a Partizan pored borbi u Evrokupu zasad ima skor 8-3 i može da bude relativno zadovoljan. S tim što ni crno-beli ne mogu da budu mirni. Daleko od toga.

Najviše zato što su promašili sa dva stranca. Artjom Parahovski je odstranjen iz ekipe, a ako ćemo suditi po minutaži Žanisa Pejnersa u poslednjim utakmicama pitanje je koliko će i on još nositi crno-beli dres. Najavljeno je da će doći do rastanka.

Ostaje da se vidi kako će se u ekipu uklopiti Redži Reding koji je došao kao bek šuter, a na gostovanju Lokomotivi u Evrokupu je imao 0/5 za tri poena, ali  je protiv Cibone sinoć proigrao i ubacio 12 poena uz šest asistencija i 1/2 za tri poena. Uz to sve, crno-beli još čekaju pojačanje na poziciji centra.

Dakle, Partizanovi problemi nisu rezultatske, već malo drugačije prirode. I postoje. Iako su rezultati vrlo dobri do sada.

Naravno, posebna priča je Crvena zvezda koja trenutno deli šesto mesto sa Mornarom. Verovatno i najveća enigma od svih o kojima pričamo ovde. Ako se samo setimo onog prelaznog roka od letos koji je na papiru delovao kao jedan od najboljih u novijoj istoriji na našim prostorima, prosto tada nije moglo da se nasluti ni u kakvim snovima da će Zvezda imati ovakvu turobnu sezonu. Poterao je Marfijev zakon Zvezdu.

Sve što je moglo da pođe po zlu - pošlo je po zlu.

Crveno-beli su dovodili takva imena poput Džejmsa Gista, Derika Brauna, Lorenza Brauna, Ognjena Kuzmića, Čarlsa Dženkinsa, sačuvali su Bilija Berona i Stratosa Perperoglua kao i sve nosioce od prethodne sezone... Zaista je sve na papiru delovalo da bolje ne može. Da će se Zvezda čak boriti za TOP 8 Evrolige. Da će možda biti prijatno iznenađenje i u Evroligi.

A onda je počela sezona. I ozbiljni problemi. Zvezda posle 11 kola ima skor od šest pobeda i čak pet poraza u ABA ligi i sa takvim skorom, posebno posle ovog sinoćnjeg poraza u Zadru, crveno-beli se već kockaju sa mestom koje vodi u plej-of.

Bilo je jasno od samog početka da postoji problem Zvezde na mestu plejmejkera. Filip Čović ove sezone ne pruža igre na nivou prošle sezone, a Lorenzo Braun je prvo jako loše počeo svoj mandat u Zvezdi, a onda vremenom postao glavni igrač. Na kraju se i povredio. Bez njega Zvezda nije uspela da dobije ni Zadar i to su velike glavobolje za čelnike crveno-belih. Očigledno da je crveno-belima potrebno pojačanje na mestu pleja. Videćemo kako će se to završiti.

U međuvremenu se pojavila informacija da je Marko Jagodić Kuridža na meti Zvezde. On je igrač koji igra na pozicijama četiri i pet, a Zvezda na tim pozicijama ima Derika Brauna, Borišu Simanića, Mohameda Fajea, odnosno Džejmsa Gista, Majkla Odža, Nikolu Jovanovića i Ognjena Kuzmića.

Zvezda je do danas promenila tri trenera, posle Milana Tomića i Andrije Gavrilovića sada je na čelu Dragan Šakota. Na njemu je veliko breme da izvuče ovakvu Zvezdu na pravi put. A nedaća je mnogo.

I dok se Crvena zvezda muči, njoj blizak tim, FMP, igra možda i najbolju i najlepšu košarku u dosadašnjem delu sezone. Dok su u Zvezdu otišli silni stranci, FMP se oslonio najviše na domaće igrače koji predvođeni trenerom Vladimirom Jovanovićem imaju skor 7-4. Dok je u isto vreme Zvezda na 6-5.

FMP je uspeo i da savlada Budućnost i da tako pokaže da može ravnopravno da se bori za mesto među četiri najbolje ekipe koje vodi u plej-of.

Aleksa Radanov doživljava sezonu afirmacije, Stefan Pot igra jako kvalitetnu košarku, a u celoj priči istakli su se i Stefan Đorđević, Okben Ulubaj i iskusni Marko Jeremić. FMP igra košarku prepunu asistencija, nesebičnosti, pa zato i ne čudi što navijači Zvezde često prizivaju neke od igrača FMP-a da pređu u Crvenu zvezdu. To koliki su budžeti ova dva kluba iluzorno je i govoriti, Zvezdin je preko 8.000.000 evra, ali to trenutno, kada se pogleda tabela, nema previše uticaja.

Ako nastave ovako, igrači Vlade Jovanovića mogu da naprave velike stvari do kraja sezone.

Na kraju, kao paradigma svega što smo videli u dosadašnjim utakmicama uzmimo Zadar. To je ekipa koja deli poslednju poziciju na tabeli ABA lige sa skorom 2-9. Ništa to ne bi bilo čudno da Zadar do te dve pobede nije došao baš protiv Zvezde i Cedevita Olimpije. S tim što su Ljubljaničani poražena u Zadru sa čak 38 razlike?!

Šta nas tek čeka?

I da li ćemo ipak na kraju gledati plej-of sa četiri glavna favorita pred početak sezone? Posle svega što smo do sada videli, malo ko bi smeo u to da se zakune. Mada, ako se Zvezda digne kao što je očekivano, a Primorska i FMP padnu, to može da bude slučaj.

Foto: ABA liga


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara