MUŠKARCI NE DAJU SVOJU SPERMU: Banka reproduktivnih ćelija zvrji skoro prazna! DONORA NI OD KOROVA
Foto: Shutterstock

Traljavo

MUŠKARCI NE DAJU SVOJU SPERMU: Banka reproduktivnih ćelija zvrji skoro prazna! DONORA NI OD KOROVA

Društvo -

Porazno: Za gotovo sedam meseci tek tridesetak muškaraca izrazilo je želju da donira spermatozoide, njih osmoro je ušlo u program, a samo jedna žena ponudila je jajnu ćeliju

Za nešto malo duže od šest meseci, koliko postoji Banka reproduktivnih ćelija u Srbiji, oko tridesetak muškaraca izrazilo je želju da donira spermatozoide, a samo jedna žena ponudila je svoju jajnu ćeliju.

Od ovog broja, tek osam muškaraca ušlo je u program pripreme. S obzirom na to da se oko 300.000 parova u Srbiji bori s neplodnošću, ovo je još uvek izuzetno mali broj građana Srbije koji su spremni da na ovaj način pomognu parovima kojima je ovo jedina šansa za potomstvo, upozoravaju sagovornici Kurira.

foto: Screenshot

Nadoknada?

Sandra Jovanović, predsednica udruženja Šansa za roditeljstvo, smatra da bi, kao i u drugim evropskim zemljama, trebalo uvesti izvesnu nadoknadu za donore, jer će nam se, u suprotnom, desiti da ćemo morati da uvozimo genetski materijal iz inostranstva, što je, kako kaže, preskupo. - Veliki problem je taj što građani još nisu dovoljno informisani o proceduri, ali ni o značaju donorstva. Pored toga, oni bi svakako bili motivisaniji da postanu donori kada bi, kao što se radi u Evropi, dobijali izvesnu nadoknadu na ime izostanka sa posla i troškova prevoza. U Evropi su te nadoknade za muškarce od 40 do 250 evra, a za žene koje doniraju jajne ćelije od 800 do 1.500 evra - kaže Jovanovićeva, koja podseća i da donori u većini evropskih zemalja svoje uzorke mogu dati više puta, za razliku od naše zemlje, gde se od jednog donora materijal može uzimati samo jednom za njegovog života. - Ukoliko ne budemo imali dovoljno donora, reproduktivni materijal ćemo morati da uvozimo iz inostranstva, što može biti papreno. Primera radi, cena za četiri, pet jajnih ćelija može biti i do 4.000 evra - kaže naša sagovornica.

foto: Screenshot

Altruisti

Sa druge strane, Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, pri kojoj se i nalazi Banka reproduktivnih ćelija, kaže da mnogobrojna istraživanja pokazuju da novac nije najveći pokretač i da je najveći broj onih koji ćelije doniraju iz altruističkih razloga. - Banka je osnovana tek pre nekoliko meseci. Praksa donorstva će tek zaživeti kod nas - kaže Stefanović i objašnjava da je do sada osam muškaraca ušlo u program pripreme, te da bi njihov reproduktivni materijal, ako dodatna testiranja pokažu da je sve u redu, uskoro mogao da se koristi. Što se tiče doniranja genetskog materijala žena, tu je situacija nešto drugačija. - Razlog što se žene u manjem broju javljaju je taj što je kod njih uzimanje uzorka dosta komplikovanije, a nosi i određenu dozu rizika - podseća Stefanović.

ČINJENICE

Uslovi za donore

- Muškarac mora imati do 40 godina - Žena mora biti starosti od 21 do 34 godine - Donor mora biti fizički i psihički zdrav - Ne sme biti rizičnog ponašanja, da nije narkoman, alkoholičar i pušač - Da se nije tetovirao poslednjih 12 meseci - Da nema žuticu - Da ima normalan nalaz spermograma - Da ne boluje od hroničnih bolesti i da nema dijagnozu demencije - Da ima optimalnu telesnu težinu - Da nema anamnezu homoseksualnih odnosa poslednjih pet godina

Oglasi

DAJEM SPERMU DŽABE!

foto: Shutterstock

Uprkos postojanju Banke reproduktivnih ćelija, na internetu i dalje cveta crno tržište genetskog materijala.

„Oglas je isključivo za žene koje ozbiljno žele dete, doniram spermu, ozbiljan, potpuno zdrav čovek. Već imam potomstvo i zdravu decu“, samo je jedan od ovih neobičnih oglasa. B. V. (ime poznato redakciji), koji je na ovaj način ponudio pomoć, objasnio nam je da za to ne traži novac, već da se radi o poklonu. - Strašno je što Srbi izumiru kao nacija. Ovo je najmanje što ja mogu da uradim. Imam troje dece i nema većeg blaga od toga - kaže B. V. i dodaje da su mu se za nekoliko meseci, otkad postoji oglas, javile četiri žene. S jednom iz Novog Sada je i išao na testiranja u privatnu kliniku za VTO, ali je odustao kada mu je rekla da neće moći da viđa dete.

Kurir.rs/ Ružica Kantar Foto: Shuttersrtock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track