WhatsApp uskoro neće raditi na starijim telefonima

Mobilni telefoni, 16.12.2019, 02:30 AM

WhatsApp uskoro neće raditi na starijim telefonima

WhatsApp je trenutno platforma broj jedan za razmenu poruka sa više od milijardu korisnika širom sveta.

Kompanija koja je u vlasništvu Facebooka neprestano raste i razvija se, a njena aplikacija istovremeno dobija nove funkcije koje ne bi bile moguće bez tehnologija koje su integrisane u moderne operativne sisteme.

Nedavno je WhatsApp objavio da će neki stariji operativni sistemi ostati bez podrške, što znači da oni koji koriste pametne telefone stare 10 godina više neće moći da razgovaraju sa svojim kontaktima preko aplikacije.

Tačnije, WhatsApp više neće raditi na Androidu verzija 2.3.7 i starije verzije i iOS 8 i starije verzije.

Sedma verzija Androida, poznata i kao Gingerbread, objavljena je u decembru 2010. godine, tako da je u ovom trenutku stara 9 godina. Poslednje ažuriranje ovog izdanja bila je verzija 2.3.7 koja je objavljena u septembru 2011.

Poslednji podaci koje je Google objavio u maju 2019. godine pokazuju da samo 0,3% Android uređaja pokreće Android Gingerbread. Android Marshmallow je u to vreme bio na najvećem broju uređaja (16,9%).

Sa druge strane, iOS 8 je najavljen u junu 2014., a zatim se našao na uređajima u septembru 2014. Iako je novije izdanje u poređenju sa Android Gingerbread, to je ipak verzija koja radi na manjem broju uređaja. iOS 8 se nalazi u grupi sa iOS 11, iOS 10 i iOS 9 koji se nalaze na samo 9% uređaja.

Kada je reč o uređajima na koje će uticati ova promena, reč je o starim modelima, a među popularnijim imenima na spisku su Samsung Galaxy S i iPhone 4.

To znači da će nova politika podrške WhatsAppa verovatno uticati na mali broj uređaja, a takođe pokazuje da je velika većina korisnika već prešla na novije verzije Androida i iOS-a.

U slučaju Androida, čak i najjeftiniji uređaji na tržištu sada dolaze sa Androidom 9, tako da teoretski nadogradnja na noviju verziju, koja sa svoje strane donosi niz prednosti, ne košta mnogo.

Što se iOS-a tiče, stvari su malo komplikovanije, jer Apple ne čini pristupačnim uređaje koji bi podstakli korisnike na nadogradnju. iPhone SE je jedan pokušaj u tom smislu, ali mogućnosti u iOS ekosistemu su i dalje ograničene u poređenju sa Androidom.

Za one koji već razmišljaju o tome, zaobilaženje ograničenja WhatsAppa verovatno će biti nemoguće. Instaliranje APK-a na Androidu neće doneti nikakvu razliku, jer je minimalni API trenutno Gingerbread, a nadogradnja koju WhatsApp trenutno planira za februar onemogućiće starijim verzijama Androida da shvate novije verzije API-ja.

WhatsApp više ne dozvoljava gore navedenim operativnim sistemima da otvaraju nove ili verifikuju postojeće naloge. Postojeće instalacije će prestati sa radom u februaru.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Bankarski malver sakriven u antivirusnoj aplikaciji

Bankarski malver sakriven u antivirusnoj aplikaciji

Istraživači kompanije Fox-IT otkrili su novu verziju bankarskog trojanca „Vultur“ za Android koja u odnosu na ranije verzije ima napredn... Dalje

Google uklonio 28 VPN aplikacija sa Google Play koje su Android telefone krišom pretvarale u proksije

Google uklonio 28 VPN aplikacija sa Google Play koje su Android telefone krišom pretvarale u proksije

Istraživači iz kompanije HUMAN pronašli su na Google Play 28 VPN aplikacija koje pretvaraju Android uređaje u rezidencijalne proksije koji se vero... Dalje

WhatsApp će blokirati skrinšotove za slike profila

WhatsApp će blokirati skrinšotove za slike profila

WhatsApp je poslednjih godina uveo niz opcija da bi ojačao bezbednost platforme i korisnika. Tako na WhatsAppu možete da delite privatne fotografije... Dalje

Apple popravio dve nove ranjivosti iOS-a koje se koriste u napadima na iPhone uređaje

Apple popravio dve nove ranjivosti iOS-a koje se koriste u napadima na iPhone uređaje

Apple je ove nedelje objavio hitna bezbednosna ažuriranja kako bi popravio dve ranjivosti nultog dana iOS-a koje su korišćene u napadima na iPhone... Dalje

Signal uveo podršku za korisnička imena u aplikaciji

Signal uveo podršku za korisnička imena u aplikaciji

Signal je uveo podršku za korisnička imena tako da sada svako može dodati opcionalno korisničko ime koje će ih povezati sa drugima bez deljenja ... Dalje