Zvezda bez Lorenza nije mogla ni protiv fenjeraša Zadra

Vreme čitanja: 4min | ned. 15.12.19. | 19:58

Šokantan poraz Beograđana na hrvatskom primorju

Znalo se da će Zvezda večeras u Zadru biti silno oslabljena neigranjem Lorenza Brauna, ali to nikako nije smelo da bude opravdanje protiv fenjeraša ABA lige. Crveno-beli su danas odigrali izuzetno lošu utakmicu na defanzivnom planu, omogućili Zadranima dugo da se pitaju o rezultatu, a na kraju i da dođu do izuzetno vredne pobede. Ona bi crveno-bele tako mogla da gurne ispod crte koja vodi u plej-of, a večerašnjeg domaćina ozbiljno da pogura do opstanka na kraju sezone - 78:76.

Samim tim, još jednom se potvrdila kao tačna fraza da je tajteže dobiti mečeve koji su već unapred upisani. Bilo je očekivano da Crvena zvezda trijumfalno napusti teren fenjeraša ABA lige, koji je do sada zabeležio samo jednu pobedu i to onu protiv Cedevita Olimpije pre nekoliko nedelja. No, nije baš sve išlo po skripti…

Izabrane vesti

Skupo je Crvenu zvezdu koštalo to što je u drugom kvartalu primila čak 29 poena. Skoro pa prvi put ove sezone videli smo velike boljke u defanzivi crveno-belih, iako je napad funkcionisao prilično korektno. Zadar je trčao i konstantno je bio za vratom, pa čak i ispred Beograđana. Ovaj poraz ozbiljno bi mogao da zakomplikuje Beograđanima život u borbi za plasman u plej-of.

Trenutno se nalazimo tačno na polovini sezone na Jadranu, a nakon 11 odigranih kola Crvena zvezda gotovo da ima polovičan učinak. Tim iz Beograda upisao je šest pobeda naspram pet poraza, pa sada kaska jedan korak iza svih ostalih konkurenata i nalazi se tek na šestom mestu na tabeli.

Samo dva košarkaša Crvene zvezde večeras su prebacila dvocifren učinak. Boriša Simanić je dobacio do 16 poena, a Dejan Davidovac do 11. To nikako nije bilo dovoljno za izuzetno raspoloženog Brajonta Alena sa 22 poena, te Dominika Mavru sa 18 na drugoj strani.

Prva četvrtina počela je baš kako su gosti poželeli. Košarkaši Crvene zvezde brzo su se odlepili na velikih devet poena razlike nakon brzih poena Brauna, Davidovca i Lazića, pošto su greške na drugoj strani vežaliu Alen i Fundić. No, Zadar se donekle trgao, u par navrata uspeo je da priđe i na samo posed zaostatka, što je bilo upozorenje crveno-belima da ipak neće tako lako izaći na kraj sa Zadranima – 14:20.

To se pokazalo kao tačno u drugoj četvrtini. Vrlo brzo je Zvezda postala ta koja gleda u leđa protivniku, pošto su domaći uspeli da uđu u dobar šuterski ritam. Crveno-beli su odreagovali serijom 10:0, ali ih ni ona nije dovoljno trgla, pošto je hrvatski predstavnik bio taj koji je završio poluvreme u boljem ritmu. Zadrani su vezali sedam poena, zaokruženih lepom trojkom Brajona Alena na tri sekunde pred kraj za iznenađujuće vodstvo protiv crveno-belih na poluvremenu – 43:40.

Ni treća deonica nije donela preterani boljitak u igri crveno-belih. Zadar je na startu četvrtine otišao i na šest poena razlike, ali je i sam pokazao da večeras nije u potpunosti stabilan. Gore-dole se šetala prednost domaćih, a potom i Crvene zvezde, pa smo na hrvatskom primorju gledali pravu rezultatsku klackalicu. Sa jedne strane, dominirao je odlični Brajon Alen, dok je u tim momentima kod Beograđana glavnu ulogu uglavnom vodio Dejan Davidovac. Kada se podvukla poslednja crta, Zadrani su bili ti koji su imali minimalnu rezultatsku prednost pred poslednji kvartal nakon poena Dominika Mavre sa linije za slobodna bacanja – 60:58.

Poslednja četvrtina samo nam je donela nastavak drame. Alen je bukvalno sam održavao Zadrane iznad vode, dok su sa druge strane samo Simanić i Dobrić uspevali da dođu do poena u ekipi iz Beograda u prvih nekoliko minuta. Jasno je bilo da će nas ovde svakako sačekati drama u punom sjaju. Na pet minuta do kraja, rezultat na semaforu bio je u potpunosti izjednačen - 71:71.

U poslednja dva minuta ušlo se sa posedom prednosti na strani domaće ekipe. Mavra je dosolio ranu još jednim pogotkom sa linije za slobodna bacanja, međutim, tada je veoma važnu trojku postigao Bili Beron, pa je pred poslednji minut na snazi vladao potpuni egal.

Mavra je doveo hrvatski klub u prednost, a šut za produžetak su prvo imali Beron i Čović. I jedan i drugi su promašili, Šakota je tražio tajmaut sa manje od pet sekundi do kraja kako bi pokušao da izgradi akciju ekipe, ali je i nakon minuta odmora viđen promašaj. Faje je pokušao za tri poena, ali nije doneo Zvezdi vrednu pobedu. Tako je Zadar došao do vredne pobede, koja ih lansira iznad crte na polovini sezone.


ZADAR – CRVENA ZVEZDA 78:76 (14:20, 29:20, 17:18, 18:18)

Arena: Dvorana „Krešimir Ćosić“, Zadar
Gledalaca: 4.000
Sudije: Tomislav Hordov, Uroš Nikolić, Radoš Arsenijević

ZADAR: Uljarević, Alen 22, Ivanov 12, Siriščević, Palokaj, Vuković 10, Mavra 18, Fundić 7, Planinić, Keler 5, Gelbert 4
CRVENA ZVEZDA: Kuzmić 2, Braun 4, Čović 8, Davidovac 11, Lazić 4, Faje 3, Beron 7, Dobrić 9, Gist 7, Dženkins 3, Simanić 16, Odžo 2


ABA LIGA - 11. KOLO

Subota
Mornar Bar - Mega Bemaks 85:68
/Markota 22 - Mesiček 19/

FMP Železnik - Budućnost Podgorica 89:79
/Radovanović 18 - Bamfort 18/

Nedelja
Igokea - Primorska 84:88
/Von 21 - Heris 33/

Zadar - Crvena zvezda 78:76
/Alen 22 - Simanić 16/
20.00: (1,15) Cedevita Olimpija (20,0) Krka (6,00)
20.00: (1,07) Partizan (25,0) Cibona (8,50)

Napomena: Kvote su podložne promenama

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: ABA liga (KK Zadar / Zvonko Kučelin)

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara