Veče kad je De Brujne objasnio svetu da Arsenal više nije veliki (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 15.12.19. | 19:24

Siti rasporio Tobdžije nasred Emirejtsa – 3:0

Scene sa poluvremena sve su govorile. Pristalice domaćeg tima zvižducima su izražavali svoje zadovoljstvo. Gosti su pevali: “Bolje da ste otišli u Božićni šoping“. Ali nisu. Došli su na Emirejts i 90 minuta trpeli mučninu u stomaku. Već godinama su uostalom svedoci Arsenalovog sporog stradanja. Međutim, ono što im je večeras priredio Kevin De Brujne sa maskom dželata bilo je neizdrživo. Skoro kao onih 2:8 protiv Mančester junajteda 2011. Tad su prst krivice upirali ka Arsenu Vengeru, odavno su već shvatili da nije on bio problem. Tad je bio Junajted, sad je bio drugi mančesterski klub. De Brujne je isukao sablju i sekao ožiljke po licima Tobdžija. U Londonu surovih 3:0 posle maestralne predstave belgijskog asa u uvodnih 45 minuta.

Toliko je De Brujneu trebalo da u mrežu Bernda Lena smesti dve lopte i pride Rahimu Sterlingu spakuje asistenciju. A da nije bilo Lena, koji je u finišu prvog poluvremena fenomelanom paradom uz pomoć stative zaustavio još jedan De Brujneov teledirigovani projektil, bilo bi i više.

Izabrane vesti

Imao je Leno prilike da se istakne i u nastavku – tad je skinuo šut Gabrijela Žezusa – mada je prevladavao utisak da je Siti u drugom poluvremenu jednostavno povukao ručnu. Zaličila je tada igra na neku pripremnu utakmicu. A ni u takvim okolnostima Arsenal nije mogao da naudi Sitiju, iako Građani ove sezone imaju ozbiljnih defanzivnih problema pa na poslednjih 10 mečeva nisu uspeli da mrežu sačuvaju netaknutom. Tim Fredija Ljungberga jedva da im je zapretio. Nekoliko očajničkih pokušaja i to je to.

A pozadi – tragedija. Jeste Ljungberg poprilično neiskusan i već sada je jasno da se Arsenalova uprava prevarila kad je procenila da on može da ugasi požar u Londonu. Ne može on, a pitanje je da li je to uopšte moguće sa ovakvim igračima. Posebno odbrambenim. Sokratis Papastatopulos, Kalum Čejmbers, Ešli Mejtlend-Najls i Sead Kolašinac do povrede u 40. minutu bili su lak plen za De Brujnea.

Takvom igraču se ne sme dati nimalo prostora. A on je pred sobom imao čiste livade. Surovo je to kažnjavao. Već posle 89 sekundi igre na Žezusov pas prvi De Brujneov rez: iz prve fenomenalno iskontrolisana lopta u sam rogalj gola.ž

Idemo dalje, nismo morali dugo da čekamo. Arsenalov presing je prosto bio previše naivan za tehnički obučene asove gostujućeg tima. Pride, Arsenalova odbrana je bila nemoćna kad god bi se na nju zaleteo Sitijev napad. U 15. minutu meča ni trojica domaćih igrača nisu mogli da predvide kuda će De Brujne. Na drugoj. A nisu ni gledali šta se dešava na drugoj stativi, tamo je sam kao duh Sterling i Siti vodi sa 2:0.

U 40. minutu Arsenalovi navijači već su zreli za hospitalizaciju. Fil Foden je pokrenuo akciju, kako je Mateo Genduzi mislio da zaustavi De Brujnea nikada nam neće biti jasno. A De Brujneu se baš igrao. Slao je lopte po ćoškovima kao da ima nišan u nogama. Leno je radio sve što je bilo do njega, ali Belgijanac je večeras bio nepogrešiv.

Na kraju je ostalo tih 3:0, pošto se Siti smilovao, a Arsenal oprostio od ideje da bi mogao da se vrati u život, gledali smo mnogo mirnijih 45 minuta. Naravno, Siti je i tu bio bolji, ali je posle svega viđenog – mada je dobar deo domaćih navijača stadion napustio mnogo pre kraja utakmice – ostaje utisak da je Arsenal još i dobro prošao.

Imao je i Venger u poslednjim godinama u Londonu očajnih izdanja. Ali retko je delovao ovako nemoćan. I retko je izgledalo da nema ama baš nikakav plan kako to da promeni. Navijači su ga ipak oterali smatrajući da ga je vreme pregazilo, sad su valjda svesni da nije bilo do Arsena, već do gazde Stena Krenkea pod čijim patronatom Arsenal već godinama vene.

Sad je konačno stigao do tačke gde više nije konkurentan najvećima u Premijer ligi. Već peti uzastopni poraz od Sitija. Jedan tim ga tako nije terorisao još od 80-ih godina prošlog veka kada ga je umučio Mančester junajted.

Sadašnjost je ipak ono što muči navijače. Arsenal sve više izgleda kao tim koji se rastao i sa ambicijom da bude na vrhu.

PREMIJER LIGA - 17. KOLO

Subota

Liverpul -  Votford 2:0 (1:0)
/Salah 38, 90/

Barnli - Njukasl 1:0 (0:0)
/Vud 58/

Čelsi - Bornmut 0:1 (0:0)
/Gosling 84/

Lester - Norič 1:1 (1:1)
/Krul 38ag - Puki 26/

Šefild Junajted - Aston Vila 2:0 (0:0)
/Flek 50, 73/

Sautempton - Vest Hem 0:1 (0:1)
/Ale 37/

Nedelja

Mančester Junajted - Everton 1:1 (0:1)
/Grinvud 77 - Lindelef 36ag/

Vulverhempton - Totenhem 1:2 (0:1)
/Traore 67ag - Mouara 8, Vertongen 90+1/

Arsenal - Mančester Siti 0:3 (0:3)
/De Brujne 2, Sterling 15, De Brujne 40/

Ponedeljak
20.45: (2,60) Kristal Palas (3,10) Brajton (2,85)

NAPOMENAKvote su podložne promenama

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara