Saveti za borbu protiv gripa: Spavajte na hladnom i jedite crno voće

U utorak je potvrđen prvi slučaj infekcije virusom gripa tipa A na teritoriji Republike Srbije. Da ne biste bili među obolelima, pratite ovih nekoliko saveta.

Zdravlje

Izvor: B92, RTS

Nedelja, 15.12.2019.

13:05

Saveti za borbu protiv gripa: Spavajte na hladnom i jedite crno voće
Foto: depositphoto/Wavebreakmedia

1. Najefikasnija mera prevencije radi sprečavanja infekcije virusom gripa je vakcinacija, ali i izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama.

"Torlak" je, inače, posle 15 godina proizveo novu vakcinu protiv sezonskog gripa.

2. Obavezno provetravajte prostorije i izbegavajte boravak u zatvorenim prostorima u kojima se nalazi veliki broj ljudi.

3. Antibiotici nisu delotvorni u lečenju gripa – njima se bori protiv bakterija, a ne virusa.

Ukoliko osoba ima blagi oblik bolesti, preporučuje se simptomatska terapija koja podrazumeva mirovanje, nadoknadu tečnosti, upotrebu antipiretika (lekova za sniženje povišene telesne temperature).

Upotreba antivirusnih lekova sprovodi se samo po preporuci lekara.

4. Da biste sačuvali svoje zdravlje, pazite na higijenu disajnih puteva – pokrijte nos i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom koju odmah nakon upotrebe bacite, a ruke operite tekućom vodom i sapunom.

5. Jedna od preporuka građanima je i da se dobro naspavaju, i to na hladnom.

6. Ne treba zaboraviti ni na ishranu: Jedite med, nanu i sirup ili sok od zove. Treba nadoknaditi vitamin D u zimskim mesecima, ali i uzimati suplemente cinka.

Stručnjaci savetuju i da se jede crno voće i jedan brazilski orah nedeljno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: