Ubistvo šest mladića u Peći i 21 godinu kasnije bez osumnjičenih

Danas se obeležava 21 godina od ubistva šest srpskih mladića u kafiću Panda u Peći, a počinioci ovog zločina i dalje su nepoznati.

Zločin u kafiću Panda u Peći dogodio se pre više od dve decenije, 14. decembra 1998. Tog dana dvojica maskiranih ljudi ušli su u kafić Panda u centru Peći i rafalnom paljbom iz automatskog oružja usmrtili petoricu srednjoškolaca i jednog studenta.

Ubijeni su Ivan Obradović (14), Zoran Stanojević (18), Svetislav Ristić (17), Dragan Trifović (17) i Vukosav Gvozdenović (17) i student Ivan Radević (25). Lokal Panda nalazio se preko puta pećke gimnazije.

Odmah nakon zločina usledila su hapšenja u Peći, ali na kraju niko nije osumnjičen. Godinama se spekulisalisalo da su zločin izvršili pripadnici OVK, onda je pripisivan čak i stranim službama. Međutim, nakon izjave tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića 2014. godine o tome da zločin nisu počinili pripadnici stranih službi i da će srpska javnost morati da se suoči sa nekim istinima, te da nema dokaza da su mladiće ubili Albanci, dala je argumente uverenjima da iza ubistava stoje pripadnici srpskih službi bezbednosti. Istraga nije potvrdila ni jednu verziju.

Prema policijskim i vojnim izveštajima, napad u kafiću Panda u Peći su izvršila dva maskirana napadača obučena u crne uniforme s oznakama OVK, koja su kafić zasula rafalnom paljbom iz kalašnjikova. Na licu mesta poginula su četiri mladića, više njih je ranjeno, dok su dvojica kasnije podlegla ranama.

U izveštaju Misije OEBS-a iz tog perioda piše da je masakr nad srpskim mladićima u Peći potencijalna odmazda OVK za ubistvo 30 njenih članova nekoliko dana ranije tokom ilegalnog prelaska granice iz Albanije. Navodi se i da je ubistvo u "Pandi izazvalo represiju srpskih snaga nad albanskim stanovništvom u Peći i okolini, zatvaranje čitavog područja i pretragu kuća, kao i premlaćivanja, maltretiranja i krađe nakon policijske operacije".

Posle ubistva mladića srpska policija je privela oko 150 Albanaca, međutim niko na kraju nije odgovarao za taj zločin. Slučaj nije pokrenut ni u kosovskom pravosuđu, a njime se nije bavio ni Euleks.

Slučaj Panda je u novembru 2015. Tužilaštvo za ratne zločine ustupilo Tužilaštvu za organizovani kriminal (TOK). TOK je do prošle godine ispitao 35 svedoka i pribavio brojne materijalne dokaze, rečeno je Insajderu.

Opširnije na sajtu Insajdera.

  • Borislion

    15.12.2019 08:32
    Dugo godina
    O ovom ubistvu se dugo vode rasprave.
    Nažalost roditeljima niko neće vratiti decu.
    Ukoliko su nagađanja o ubicama iz redova snaga bezbednosti tačna i ako dođe do javnog priznanja nacionalizam kao gorivo prestaje da bude pokretač javnog rezonovanja.
  • Posmatrač

    15.12.2019 08:25
    Razlog
    Zašto su bili obučeni u uniformu OVK osim da privuku pažnju i bace JAVNO sumnju na njih? Da su momke hteli da ubiju zato što su Srbi to bi uradili i u farmerkama. Ovog puta je pretsednik kanda u pravu.
  • EvoOvako

    14.12.2019 23:51
    Ta
    Id'te deco.... KO je još odgovar'o za zločine nad Srbima?
    Neka momci počivaju u miru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.