Mnogima neophodni, a za tržište rada nevidljivi

Čuvanjem dece, čišćenjem stanova i manjim kućnim popravkama u Srbiji se bavi oko 17.500 ljudi – prema zvaničnoj evidenciji. U sivoj zoni ih je nekoliko puta više, kažu u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomskoj razvoj i predlažu pojednostavljeni model za njihovu prijavu na penziono i zdravstveno osiguranje.

Nataša Lalić već deset godina zarađuje tako što kuva i sprema stanove. Može da računa na dobru zaradu, ali ne i na penziono i zdravstveno osiguranje.

"Ljudima treba trenutno novac i onda se u tom momentu baziraju na ono što im je potrebno. Nažalost, nisu svi u mogućnosti da biraju ono što je u budućnosti dobro, tako da svi radimo poslove koji su nam trenutno potrebni", kaže Nataša Lalić.

Kućnim poslovima i čuvanjem dece uglavnom se bave žene iz takozvanih osetljivih grupa. U manjoj meri na taj način zarađuju studenti, oni koji popunjavaju kućni budžet ili slobodno vreme do novog posla.

"Najviše rade mame, odnosno žene koje imaju decu i samohrane majke, jer je njima jako bitno da imaju slobodno vreme da mogu da provode sa decom, a da pritom zarade i da mogu i da žive od toga", ističe Dragana Jovčić, platforma "Uradi-zaradi".

Zaposleni na sajtu koji spaja stotinak radnika sa nekoliko hiljada klijenata kažu da bi elektronska prijava na PIO uvela red u oblast kućnih poslova, jer bi obe strane imale evidenciju o tome sa kim sarađuju. U NALED-u posebno ističu korist za državu kroz naplatu poreza. Predlažu da prijava po radniku dnevno košta 300 dinara, bez obzira na visinu dnevnice.

"Mislim da bi svako bio voljan da plati taj iznos ili da bude dogovor između poslodavca i angažovanog lica da se podeli taj trošak na dnevnom nivou kako bi sa jedne strane poslodavac radio legalno i bio u legalnim tokovima, a sa druge strane kako bi ta radnica ostvarila svoja prava, imala pravo na zdravstveno i penzijsko osiguranje", navodi Irena Đorđević, istraživač NALED-a.

U Ministartvu za rad, boračka i socijalna pitanja nisu hteli da govore za RTS o ovoj temi. Stučnjaci smatraju da takav model može biti korak napred za ekonomska prava radnika. Ne i za osnaživanje socijalnog položaja, jer je važno da se zdravstveno osiguranje odnosi na duži period od perioda angažovanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво