Jedan od pet miliona: Minut ćutanja za pravdu (VIDEO) 1Foto:FoNet/Aleksandar Levajković (arhiva)

– Učesnici protesta „Jedan od pet miliona“ večeras su „pokucali“ na vrata zgrade u kojoj se nalazi sedište najviših pravosudnih organa Srbije u Beogradu kako bi „probudili tužilaštvo“ da radi svoj posao.

Ispred zgrade gde su sedišta Kasacionog, Apelacionog i drugih sudova organizovano je i prikupljanje potpisa za oslobađane uzbunjivača iz Kruišika Aleksandra Obradovića, koji će biti predati u ponedeljak republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac.

Neposredno pre kucanja na vrata ispred zgrade je predstavljen, kako su rekli, specijalni gost koji je zamoljen da se obrati – ali je nakon najave usledila tišina, a gosta nije bilo.

„Zagorka Dolovac je ćutala u vezi Savamale, paljenja kuće novinaru Milanu Jovanoviću, u vezi ubistva Olivera Ivanovića ćuti, kao i o slučaju Jovanjica“, rekao je jedan od organizatora protesta Miloš Simović.

Potom su okupljeni održali „minut ćutanja za pravdu“. Ni ovaj skup kao ni prethodni nije bio prijavljen i policija ga nije obezbeđivala.

 

Okupljenim se večeras obratio Savo Manojlović predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti zajedno sa studentom iz Udruženja #1od5milioma Miodragom Simovićem. 

Manojlović je citirao majku Aleksandra Obradovića: “Najteže mi je bilo kada sam gledala svoje dete kroz zatvorske rešetke”. “Znam da svako od vas zna šta su roditeljske brige, a to znaju i ovi studenti. Svakome od njih roditelji brinu. Znam da je sistem u kome se stvaraju roditeljske suze i bore bolestan sistem i obećavam da ćemo promeniti taj sistem.”. rekao je on.

Manojlović je kazao da se niko neće svetiti ali da će odgovorni morati da plate za sve roditeljske suze.

Čoveku koji je u Srbiji probudio nadu, Srbija duguje slobodu!” rekao je on.

On je dodao da su peticiju za Aleksandra Obradovića sakupljali i studenti koji su zajedno sa građanima odneli i pobedu u Rektoratu.

Aleksandru Puškić sam upoznao zahvaljujući peticiju. Bez obzira na njenu operaciju u njenim grudima kuca ogromno srce”, rekao je Manojlović.

On je dodao da će 30 hiljada potpisa predati u ponedeljak Zagorki Dolovac.

30 hiljada ljudi traži pravdu za suze majke Aleksandra Obradovića! Ovo je Srbija solidarnosti, Srbija pravde i slobode!”, rekao je on.

Manojlović je naveo da razume želju međunarodnih predstavnika da opozicija izađe na izbore ali je naglasio da građani neće trpeti ono što ni EU predstavnici ne trpe u svojoj kući.

On je citirao i francuskog Zolu: “Ovo je prava istina predsedniče i ništa je neće zaustaviti!” Simović re naglasio da je Srbija pod okupacijom i da se građani bore da je oslobode. “Jedan lopovluk u Vladi je otkriven.

Jedan kriminalac u Vladi je otkriven ali samo jedan od!” rekao je on.

On je postavio pitanje kako građani posle toga mogu da znaju da li su i ostali ministri lopovi?! “I dalje ne znamo ko je davio Srđana Markovića”, naglasio je on.

Simović je dodao da je dužnost građana da se bore za svoju slobodu i rekao da to i radi i Aleksandar Obradović. “Moramo se boriti za slobodu svakog čoveka. Dokle god i jedan čovek nije slobodan, niko nije slobodan!” naglasio je on.

Protestna kolona se potom uputila ka Trgu Republike odakle je preko Terazija stgla do Londona i spustila se u Nemanjinu ulicu gde se i nalazi zgrada Suda.

Ispred zgrade Suda građanima se ponovo obratio Simović koji je pozvao građane da probude i tu instituciju kucanjem na vrata ali i pomenuo sve one koji su potpisivali peticiju za Aleksandra Obradovića kao i one koji su te potpise prikupljali.

Simović je najavio kao govornika Republičkog javnog tužioca Zagorku Dolovac nakon čega je posle minuta ćutnje rekao da je to sve što je ona i uradila kao Javni tužilac.

Nakon šetnje, preko telefona, uključio se i Aleksandar Obradović koji je razgovarao sa građanima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari