Štete od poplava do sada su bile u milionima evra, a moglo bi da bude i gore: Revizori upozorili na loše stanje brana i rizik od katastrofalnih posledica!

V. I. - D. I. K.

14. 12. 2019. u 16:00

"Banjani" kod Gornjeg Milanovca 56 godina nemaju upotrebnu dozvolu

Штете од поплава до сада су биле у милионима евра, а могло би да буде и горе: Ревизори упозорили на лоше стање брана и ризик од катастрофалних последица!

Brana "Goli kamen"

SRBIJA ne vodi računa o svojim branama i time rizikuje da posledice novih poplava budu znatno gore od dosadašnjih. Štete se do sada mere milionima evra. Pitanje da li su brane za nas zaštita ili rizik postavili su državni revizori u svom najnovijem izveštaju o prevenciji poplava u Srbiji, koji je u petak predstavljen u Beogradu. Rezultati su porazni: od 173 brane, koliko ih je identifikovano u našoj zemlji, u registar vodnih objekata nije uneto čak 115. Posebno zabrinjava to što nisu evidentirani podaci za 21 visoku branu, čije bi moguće urušavanje imalo teške posledice.

Duško Pejović, predsednik Državne revizorske institucije, istakao je da su poplave sve učestalija pojava u Srbiji, naročito bujične:

- Samo u maju 2014, u 24 najpogođenije opštine poplave su izazvale štetu od milijardu i po evra. Istovremeno, na svaki dinar uložen u prevenciju poplava, štete se mogu umanjiti za tri do devet dinara.


DRI je posebno istakao nebrigu na dve brane za koje je zaključeno da nisu u zadovoljavaljajućem stanju. "Banjani", koju je nekadašnja Zemljoradnička zadruga "Ozrenica" sagradila 1966. na reci Dičini u selu Gornji Banjani, kod Gornjeg Milanovca, nema vodoprivrednu niti upotrebnu dozvolu i niko njome ne upravlja.

Tri puta je JKP iz ovog grada pripremao projektnu dokumentaciju za "prebacivanje" brane u nadležnost JP "Srbijavode", jer se radi o vodotokovima prvog reda, ali ova ustanova nije želela da preuzme upravljanje, jer ne postoji tehnička dokumentacija o izgradnji. Ona je izgrađena kako bi zadržala poplavni talas i nanos koji se stvara u gornjem toku ove reke. Brana je u veoma lošem stanju.

Stručnjaci u Institutu za rudarstvo i energetiku u Boru, kao i u Institutu "Jaroslav Čarni" iz Beograda, napisali su da je brana građena na trusnom području i da je posle zemljotresa 1988. i 1999. devastirana čak 69,44 odsto. Ustanovljeno je da predstavlja veliku opasnost i preporučuje se njeno rušenje ili hitna sanacija. Izveštaj je napravljen pre dve godine, ali niko nije reagovao.


DRI pominje i slučaj brane "Goli kamen" kod Lučana, koja je uneta u registar i uključena u operativni plan, ali nije preneta na "Srbijavode", jer njom upravlja zemljoradnička zadruga u stečaju. U međuvremenu, ova situacija je ipak uspešno rešena. Presudom Privrednog suda usvojen je tužbeni zahtev Srbije, koja je postala vlasnik ovog objekta. Ovu branu sada održava VC "Morava" iz Niša.

- Problem je bilo to što je brana sagrađena na zemljištu čiji je vlasnik bila zadruga koja po zakonu nije mogla biti upisana kao vlasnik. Prilikom stečaja bilo je predloga da se brana izdvoji iz imovine Zadruge i da se ona prebaci u javnu svojinu Srbije - rekla nam je Dragana Simić, rukovodilac VC "Morava".


POLUPRAZAN REGISTAR

PROCES prenosa brana na upravljanje javnim vodoprivrednim preduzećima trebalo je da bude završen 2017, ali još nije okončan.

- brana "Paljuvi-Viš" kod Lajkovca nije uneta u registar vodnih objekata - kaže revizor Dragojle Polić. - Ona je važna za zaštitu jednog od površinskih kopova uglja, RB "Kolubara". Ne nalazi se ni u Operativnom planu za odbranu od poplava za 2019, što nosi rizik da "Srbijavode" na ovom objektu ne sprovodi redovnu ni vanrednu odbranu od poplava.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Dragan Sweden

14.12.2019. 18:10

Sasvim je tacno da su brane, sirom Srbije u losem stanju i veoma su ne sigurne.Nedaj Boze nekog lakseg zemljotresa, desilo bi se cudo. Brana Celije kod Krusevca je jedna od jako rizicnih brana koja nema rezervnih zidova da bi ublazila udar vode u nekoj havariji glavnog zida.

Cvrle

14.12.2019. 19:45

I bice jos jer niko da se seti da preventivno ulozi te milione da ne dodje do stete...