MITROPOLIT AMFILOHIJE OČITAO MILU: Crkva će braniti hramove i imovinu koju bi da  OPLJAČKAJU kumrovački đaci!
Foto: Dado Djilas

oštra poruka vladi crne gore

MITROPOLIT AMFILOHIJE OČITAO MILU: Crkva će braniti hramove i imovinu koju bi da OPLJAČKAJU kumrovački đaci!

Crna Gora -

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je danas da zahtevaju da se crkvi i drugim verskim zajednicama vrati ono što je opljačkano posle 1945. godine, pa da se posle toga donese normalan i evropski zakon o verskim zajednicama.

Amfilohije je ocenio da je neshvatljivo u savremenoj Evopi da sekularna država hoće imovinu i hramove crkve. To, kako je rekao nije bilo ni u vreme kralja Nikole.

Amfilohije je na konferenciji za medije povodom Crkveno-narodnog sabora koji se u Nikšiću održava 21. decembra, istakao da su zabrinuti što Vlada pokušava da donese anticrkveni zakon protiv crkve koja je temelj Crne Gore i koja je osnovala Crnu Goru.

Vezano za sabor u Nikšiću, Amfilohije je rekao da svake godine prenose mošti Svetog Simeona dajbabskog, navodeći da je to prirodno da se uradi i sa Vasilijem Ostroškim. To se, kako kaže, radi i u u Rusiji i drugim zemljama.

Amfilohije je istakao da su na Sabor mira i pomirenja 21. decembra pozvani svi, pa i oni koji se “ljute na njega i episkopa budimljansko- nikšićkog Joanikija”. On je kazao da sadašnja vlast nastavlja raskole zakonom o slobodi veroispovesti. Amfilohije je ocenio da će crkva zakonskim sredstvima braniti svoju imovinu.

“Svi ti hramovi pripadaju Crnoj Gori i niko ih neće nositi iz Crne Gore”, poručio je Amfilohije. On je predstavnike vlasti nazvao “kumrovačkim đacima” koji se ponašaju gore od “onog iz Kumrovca”, navodeći da ga čudi ko je sastavio takav zakon. Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je kazao da je namera Zakona o slobodi veroispovesti zlokobna, da se još jednom opljačka crkvena imovina.

Kurir.rs/Borba.me

Foto Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track