14. decembar  2019. 12.53  | Izvor: Tanjug

Đilas hoće sporazum u Srbiji poput Pržinskog

BEOGRAD -

Dragan Đilas izjavio je da Savez za Srbiju (SzS) zahteva sporazum sa vlastima u Srbiji, poput Pržinskog sporazuma, potpisanog između makedonske vlasti i opozicije 2015. godine.

Pržinski sporazum podrazumevao je formiranje tehničke vlade 100 dana pre održavanje izbora i za opoziciju garantovana mesta ministra unutrašnjih poslova i ministra državne uprave, kao i zamenika ministara u ključnim državnim resorima.

Đilas je, u intervjuu za makedonsku novinsku agenciju MIA, rekao da je Savez za Srbiju (SzS) još u septembru doneo odluku da bojkotuje predstojeće parlamentarne izbore i da neće odustati od takve odluke.

On ocenjuje je Severna Makedonija nakon potpisivanja "Pržinskog sporazuma" uspela da napravi novi izborni sistem koji funkcioniše i smatra da Srbija bez toga ne može da ide napred.

O tome, kaže Đilas, SzS priča sa ljudima iz Evrope.

Upitan da li je bojkot pravi način za rešavanje zahteva opozicije, Đilas je rekao da stranke postoje da bi učestvovale na izborima i da pobede na njima, ali i da je potrebno da se smanji pritisak na medije i da se obezbede uslovi za, kako kaže, slobodno izjašnjavanje.

Upitan za evropske integracije Srbije, Đilas kaže da je Srbija danas u specifičnoj situaciji zbog pitanja Kosova, da je prihvatila Briselski sporazum a da je predsednikm Aleksandar Vučić, kako navodi, “obećao neke stvari”, a da Srbija danas nakon sedam godina, ima lošije odnose sa Albancima nego pre toga.

Đilas je za MIA rekao i da Srbija ima lošije odnose i sa svim susedima i u prilog tome navodi da su predsednici Srbije i Hrvatske pre sedam godina pili kafu u Zagrebu i gledali utakmicu, što je danas, kako smatra, nezamislivo.

Broj komentara: 7

Jovana  14. 12. 2019. | 13:42
Gospodo vi cenzus ne prelazite a hteli bi zagarantovana mesta u vladi. Taj film u Srbiji nećete gledati.
Nik  14. 12. 2019. | 14:26
Zahtev opozicije je nerealan i neostvariv...
bozo  14. 12. 2019. | 15:49
Opozicija se plasi izbora jer je svesna da nema podrsku i zeli nasiljem da dodje na vlast
Mila   14. 12. 2019. | 16:41
Opozicija gleda samo svoj dzep i licni interes.
Slavko  14. 12. 2019. | 18:33
A kako mislis da dobijes ministarska mesta kad neces imati 5 procenata na izborima, ko ce glasati za tebe, zapitaj se....
Igor  14. 12. 2019. | 21:18
Đilas jedan dan optužuje Vučića da hoće da preda Kosovo Albancima a drugi dan ga optužuje da ima loše odnose sa Albancima.
Marija  15. 12. 2019. | 10:46
Đilas može samo da sanja i da misli da je vlast tu da mu ispunjava želje.