NDNV: Što pre otkriti ko je zloupotrebio identitet i pretio novinaru Stefanu Janjiću 1Foto: Logo

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je danas od nadležnih da hitno otkriju ko je zloupotrebio identitet i pretio novinaru sajta „Fake News Tragač“ i članu Suda časti NDNV-a Stefanu Janjiću.

Janjić je primio pretnje preko društvene mreže Fejsbuk, a ista osoba mu je napisala da zna njegovu kućnu adresu, kuda se kreće i gde radi. Istovremeno mu je poručeno da „kad padne mrak“ neka Janjić „očekuje druženje“, naveo je NDNV u saopštenju.

Dodaje se da je Janjić slučaj prijavio policiji.

„NDNV pomno prati rešavanje ovog slučaja. Zahtevamo od nadležnih institucija da u skladu sa zakonom hitno reaguju i da zaštite Janjića. NDNV je slučaj prijavio i preko kontakt tačke u institucijama za bezbednost novinara“, piše u saopštenju.

Pozvali su i novinarsku zajednicu i građane da dignu glas protiv pretnji i napada na novinare koji svoj posao obavljaju u skladu sa načelima Kodeksa novinara Srbije.

„Bez zaštite novinara, nema demokratije. Reakcija javnosti i institucija treba da pokaže da je društvo spremno da zaštiti one koji rade u javnom interesu“, istaklo je NDNV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari