Ćelije za Srbe ostaju zaključane: Ispunili uslove, a Hag ih ne pušta

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

14. 12. 2019. u 09:00

Hag ne da srpskim generalima da izađu na slobodu posle dve trećine odležane kazne. Miletić odbijen, Lukić, Brđanin i Đorđević mesecima čekaju

Ћелије за Србе остају закључане: Испунили услове, а Хаг их не пушта

AP XinhuaWu We

NEPISANO pravilo da se haški osuđenici puštaju na slobodu posle odležane dve trećine kazne prestaje da se primenjuje u poslednjih godinu dana, kada su na red za izlazak iz zatvora došli naši državljani.

Na ovaj trend nedavno je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku ukazao zamenik ministarke pravde Nele Kuburović, Čedomir Backović:

- Jasna je tendencija da se izmeni decenijska praksa ublažavanja kazni i prevremenog puštanja na slobodu.


Primer generala Radivoja Miletića, osuđenog zbog zločina u Srebrenici, koji je dva puta tražio da bude pušten, i nijedna od molbi mu nije uslišena, pokazuje da vrata ćelija gde se nalaze naši policajci i vojnici neće lako biti otključana. U obrazloženju se navodi da Miletić, koji je u maju prošle godine stekao uslov za prevremeni otpust, ostaje u zatvoru jer za vreme suđenja nije pokazivao znake kajanja i saosećanja sa žrtvama, da još nije vreme da izađe, kao i da je zločin isuviše težak.



Konačnu odluku o zahtevima osuđenika donosi predsednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove. Na toj poziciji, krajem prošle godine, kada se razmatrao Miletićev podnesak, bio je sudija Teodor Meron, a sada je Karmelo Ađijus. On će odlučivati o zahtevu policijskog generala Sretena Lukića, osuđenog na 20 godina zbog zločina nad kosovskim Albancima. Haški otuženik pokušao je prvi put da se domogne slobode u avgustu, ali je tada odbijen zbog, kako je navedeno, vremena koje je proveo na privremenoj slobodi. Odgovora na drugi zahtev, iz aprila 2019, još nema. U podnesku je navedeno da su vlasti u Poljskoj, gde služi kaznu, navele da se primereno ponašao, a da je od uprave zatvora dobio i nagrade. Lukić je "zaposlen" u zatvorskoj biblioteci.

Vesti od Ađijusa čeka i srpski političar iz Republike Srpske Krajine Radoslav Brđanin, kojem je dve trećine od tridesetogodišnje kazne za zločine protiv nesrpskog stanovništva isteklo 6. jula.

Sreten Lukić, Nebojša Pavković, Vlastimir Đorđević, Radivoje Miletić, Radoslav Brđanin


Argument da nije pokazao kajanje, koji je presudio da Miletić ostane u zatvoru, Ađijus neće moći da iskoristi u slučaju generala Vlastimira Đorđevića. U molbi koju je podneo i na koju čeka odgovor pet meseci, navodi se da je star i da je tokom suđenja rekao da mu je žao svih žrtava. On je, inače, 12 od ukupno 18 godina zbog ratnih zločina na Kosovu i Metohiji odslužio u Nemačkoj.

Prema pravilniku, zahtev za prevremeno puštanje na slobodu podnosi odbrana osuđenika ili država u kojoj služi kaznu. Mišljenje daje tužilaštvo, zemlja gde zatvorenik služi kaznu, ali predsednik Mehanizma ima diskreciono pravo do donese odluku. Za 11 dana, general Nebojša Pavković (osuđen na 22 godine zbog zločina na KiM), koji je u zatvoru u Finskoj, stiče pravo da podnese zahtev za privremeno puštanje na slobodu.


U ZATVORU - 1.200 GODINA

PRED Tribunalom u Hagu podignuta je 161 optužnica. Osuđeno je 90 ljudi, od kojih je 59 izdržalo kazne. Do kraja sledeće godine biće izrečena pravosnažna presuda generalu Ratku Mladiću i prvostepena pripadnicima BIA, Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću. Srbi su dobili oko 1.200 godina zatvora, a Bošnjaci, Albanci, Makedonci i Hrvati ukupno 370 godina.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Србин

14.12.2019. 09:54

Вратиће се њима некако кад тад! Сотоне анго-нацистичке

tomy

14.12.2019. 13:20

To je vecna ljubav prema Srpskom narodu,ali zato pustaju i ne osudjuju ni Hrvate ni siptare !Jadni nasi koji su tamo,i ubijali su ih,trovali,ma nema sta im nisu radili a za sve to je krivac zna se,sada pokrecu narod da sruse i ovu vlast pa da opett rada sta im se prohte!

Hrvoje

14.12.2019. 14:25

"Srbi su dobili oko 1.200 godina zatvora, a Bošnjaci, Albanci, Makedonci i Hrvati ukupno 370 godina." Samo toliko...

sas

14.12.2019. 18:29

Nema tu zakona! Tu lobisti rade! Ko vise plati!;)Taj zakon sprovodi i vodi. ps.a ostalo je sve suplja prica.