Posvećeno Mauroviću 1Foto: PIxabay/ LubosHouska

Naš urednik u Delcourtu Fred Blanšar prvi je predložio i pogurao obojicu u vestern projekt.

Sjećam se da mi je tada, na početku razgovora o projektu, u jednom e-mailu pisao: “Sad kad je veliki Žiro umro, nastala je velika praznina u žanru vesterna koju bi trebalo popuniti”… I tu sam se malo prepao – očekuje li se od mene da imitiram Žiroov planetarno prepoznatljiv stil?

Na kraju sam zaključio da jedino što mogu jest da stvar uradim na svoj način, najbolje što mogu u datim okolnostima.

I ispalo je super.

Zadnja stvar po kojoj bih želio da me pamte je da sam bio nekakav Žiroov klon – objašnjava Igor Kordej svoj ulazak u vestern, nakon što je, zajedno sa scenaristom Darkom Macanom, realizovao četiri epizode serijala Maršal Bas koji je nedavno ugledao i svoju srpski varijantu, zahvaljujući beogradskoj Lokomotivi i uredniku Igoru Markoviću.

I dok se dvojica, svetski slavnih, autora spremaju za petu i šestu epizodu, čitaoci u Srbiji dobili su šansu, doduše nešto siromašniju od one koja je pružena ljubiteljima stripa u Hrvatskoj (strip je objavljen u kolorisanim albumima), da ispočetka uđu u Kordejevu strip-poetiku.

Reč je, dakle, o crno-belom albumu sa četiri epizode ovog serijala, čija priča je smeštena u Arizonu (SAD) 1875, i koja govori o Riveru Basu prvom tamnoputom zameniku maršala, mirnom porodičnom farmeru, nakon preživljenih perioda života bivšeg roba, vojnika i skitnice. Svu surovost sveta oko sebe kao i ličnu usamljenost River Bas će osetiti tek sada, kad prihvati značku.

Igor Kordej, rođen 1957. u Zagrebu, jedan je od najplodnijih i najuspešnijih svetskih strip autora i ilustratora, živa legenda strip scene bivše Jugoslavije, član Novog kvadrata i jedan od najboljih hrvatskih strip-autora svih vremena Radovi su mu objavljivani širom Evrope i u obe Amerike i nalaze se u mnogim javnim i privatnim kolekcijama.

Od brojnih izdavača sa kojima je sarađivao tokom godina treba spomenuti Hevi matal magazin, Marvel, DC Comics, Dark Horse u Americi, a od evropskih Dargaud, Les Humanoides Associes, Toutain, Silvester Strips i Algoritam. Zadnjih desetak godina radi kao kućni autor za francuski Delcourt.

U više navrata sarađivao je sa scenaristom Darkom Macanom, a jedno od boljih ostvarenja te saradnje je i ovo delo, za koje je Kordej napisao da je “Posvećeno Andriji Mauroviću, čiji su strip-junaci Stari Mačak i Polagana smrt najoriginalniji i najbizarniji likovi u žanru vesterna“.

Kao član slavnog Novog kvadrata, objavljuje stripove i ilustracije u domaćim magazinima i časopisima (Polet, Stripoteka, Spunk…) ali i u frankofonim i skandinavskim zemljama, Španiji, Engleskoj, Nemačkoj, SAD i zemljama Latinske Amerike.

Iz tog razdoblja ističu se njegovi stripovi Stranac, Zvijezde, Metro i, posebno, Vam koji su ostali trajno zapamćeni u kolektivnoj svijesti svih ljubitelja stripa tog vremena kao vanserijska strip ostvarenja.

Živeo je Kordej u Francuskoj, Danskoj i Kanadi, pa se vratio u rodni u Zagreb, zaokupljen uglavnom radom za Delcourt, za koje neverovatnim tempom od šest albuma godišnje crta nekoliko serijala kao što su Tajna istorija, Imperija, Taras Buljba, Srce bitaka i Keltos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari