14. decembar  2019. 06.55  | Izvor: Tanjug

Gramata "Pesničke republike" uručena Dragoslavu Mihailoviću

BEOGRAD -

Gramatu "Pesničke republike" književniku i akademiku Dragoslavu Mihailoviću za roman "Kad su cvetale tikve" uručio je Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra u Mihailovićevom kabinetu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu.

Gramata "Pesničke republike" dodeljuje se na osnovu konkursa "Propuštena prilika" za nenagrađenu knjigu objavljenu u poslednjih pola veka.

Mihailović je kazao da je do sada primio 25 ili možda čak i 30 nagrada, ali da je ova najneobičnija, jer se njome nagrađuje njegova knjiga koja je izašla do sada u 45 izdanja.

"Jako sam polaskan time što ste je izabrali za vašu nagradu. Želim da vam se zahvalim i da vam poželim dobar rad i u budućnosti i svaku sreću", kazao je Mihailović i najavio izlazak iz štampe sabranih dela kod čak dva izdavača "Lagune" i "Službenog glasnika".

O nagrađenoj knjizi Mihailović je napomenuo da se nalazi u školskom programu.

"Ima mnogo mladih ljudi koji su je pročitali. Ona se i dalje čita. Evo, sad je u tom Laguninom izdanju izašlo jedanaesto njihovo izdanje i oni su vrlo zadovoljni. Nisu uopšte očekivali da će se nešto takvo dogoditi", kazao je Mihailović.

Nagrada se dodeljuje u okviru manifestacije "Pesnička republika" koja je četvrti put održana 23. novembra u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu pod sloganom "Svet treba da peva, a ne da ratuje".

Dobitnik je bio opravdano sprečen da prisustvuje toj manifestaciji, te mu je nagrada ovom prilikom naknadno uručena.

Nagrada podrazumeva povelju, poklon sliku rad karikaturiste Jugoslava Vlahovića iz ciklusa "Flower power" i objavljivanje knjige dobitnika u izdanju Banatskog kulturnog centra.

Tagovi
Srodne vesti