• Search form

13.12.2019 | 22:27

BDP ambiciozno u 2020.

BDP ambiciozno u 2020.

Beogradsko dramsko pozorište najavilo je ambiciozan repertoarski plan sa deset premijera koje će tokom 2020. godine režirati domaći i strani umetnici, među kojima su i Tomi Janežič i Diego de Brea iz Slovenije, Ersan Mondtag iz Nemačke, Lenka Udovički i Ivica Buljan iz Hrvatske, Boris Liješević i drugi.  

Probe za novu predstavu prva započinje Lenka Udovički, koja režira komad “Ružni, prljavi, zli” Slobodana Obradovića, prema motivima istoimenog filma Etore Skole - crne komedije sa elementima neorealizma iz 1976. godine. Premijera je zakazana za 14. mart 2020. na Velikoj sceni BDP-a “Olivera i Rade Marković”.

“Ovaj kultni film delovao je kao duhovita groteska u vreme prosperiteta koji je naizgled krenuo nakon Drugog svetskog rata. Njegova tema je veoma bitna danas kada smo u predvorju moguće nove kataklizme i metastaze dubokih društvenih problema, koje su neki umetnici, kao Etore Skola, još pre gotovo 50 godina dijagnostikovali i upozoravali na njih”, rekla je Lenka Udovički 13. decembra na konferenciji za novinare i izrazila zadovoljstvo što nastavlja saradnju sa BDP-om posle predstave “Ko se boji Virdžinije Vulf”, realizovane u koprodukciji BDP-a i Kazališta Ulysses.

BDP će biti deo dve velike regionalne koprodukcije – “Faustus” i “Ulis”.

Komad “Faustus” Simone Semenič, u režiji Tomija Janežiča, povezaće BDP, sarajevski SARTR i Internacionalni teatarski festival MESS i Zetski dom sa Cetinja, a premijera je u planu sredinom aprila 2020. 

Tomi Janežič je izjavio da je temu predložio Aleš Kurt iz Sarajeva i naglasio da nije zainteresovan za novog “Fausta“, već pre za neki detalj.

“Želim da uradim kratku predstavu, za razliku od mnogih mojih ranijih projekata. Tražim najkraći mogući format, a da ima smisla. Tako sam predložio dramskoj spisateljici Simoni Semenič da napiše komad koji nije ‘Faust’, ali dodiruje njegovu suštinu”, rekao je Janežič, dodavši da ga zanima “nepojmljivost”. Kako je objasnio, u mislima mu je fraza “to nije to”, u smislu - nije dovoljno. “Negde i Faust kreće sa tim, kao da želi most u nepojmljivo”, rekao je Janežič, koji već duže vreme radi na tom istraživačkom projektu.

Kazalište Ulysses je povodom 20 godina od osnivanja pozvalo partnere iz regiona da zajedno predstave kapitalno delo Džejmsa Džojsa “Ulis”, koje će režirati Patrik Lazić, a premijera će biti 21. jula 2020.

Mladi reditelj Patrik Lazić, čija se predstava “Fine mrtve devojke” od ove sezone igra u BDP-u, istakao je da mu je čast da na početku karijere bude u društvu ovakvih reditelja, a naročito zato što će raditi povodom jubileja Kazališta Ulysses, uz koje je odrastao, budući da mu je rodni grad Fažana kod Pule.

“Brioni, tvrđava Minor – to je magično mesto. Pozorište je tamo više od same predstave, putovanje brodićem na predstavu i povratak zajedno čine jedan poseban ritual”, rekao je Lazić podsetivši na izuzetne predstave “Pijana noć”, “Kralj Lir”, “Arturo Ui”...

U koprodukciji BDP-a, Gradskog pozorišta Podgorica i Grada teatra u Budvi, predstavu “Zelena čoja Montenegra”, prema romanu Mome Kapora, režiraće Nikita Milivojević, a premijera će biti krajem jula 2020.

Milivojević nije mogao da prisustvuje konferenciji, a temu tog romana o prijateljstvu predstavila je Ljiljana Kapor.

Na velikoj sceni BDP-a slede premijere “Čitača”, prema romanu Bernarda Šlinka, u režiji Borisa Liješevića, “Living Room” – autorski projekat Ersana Mondtaga, “Baal” Bertolta Brehta, u režiji Diega de Bree, i “Tiho teče Misisipi”, prema romanu Vladimira Tabaševića, u režiji Ivice Buljana.

Boris Liješević je rekao da već dugo želi da radi “Čitača”, koji smatra remek delom moderne književnosti.

“Radnja se dešava 10, 15 i 25 godina posle Drugog svetskog rata, kada su posledice još žive, a zločinci su i dalje tu, preobraženi u mirne građane. Pitanje je kakav stav zauzeti prema nekome ko je učinio ratni zločin, gledati ga isključivo kroz prizmu greha ili u toj osobi koja je pored tebe potražiti i nešto drugo”, rekao je Liješević, čija će premijera biti 4. aprila 2020.

“Čitač” je i ekranizovan, u režiji Stivena Daldrija, sa Kejt Vinslet i Rejfom Fajnsom u glavnim ulogama.

Ersan Mondtag podsetio je na svoje učešće na 51. Bitefu pre dve godine, navodeći da sa Beogradom ima “posebnu vezu”.

“Ovde je počela moja međunarodna karijera i drago mi je što sam ponovo tu”, rekao je Mondtag, dodajući da je “Dnevna soba” drugi deo njegove trilogije “The Living” i da će raditi i scenografiju i kostim.

“To je priča o tome šta je život. Vidimo starijeg čoveka koji se u dnevnoj sobi sprema za posao. Kada se scena okrene vidimo mladog čoveka u istoj situaciji. Pri ponovnom okretanju na scenu ulazi i žena. To je praktično jedan isti život tokom 40 godina”, rekao je Mondtag, čija bi predstava trebalo da bude premijerno izvedena 13. juna 2020.

Diego de Brea je istakao da ga u drami “Baal” najviše zanimaju temeljna pitanja današnjeg vremena, kao što je “pristajanje na konvencije, na sistem i nošenje maski, dok nam sopstvena sloboda izmiče”.

“Baal” je, prema njegovim rečima, oličenje slobode: “Taj lik me zanima zbog hrabrosti da i po cenu autodestrukcije igra svoju igru do kraja, bez kompromisa. On kaže – sve što je manje od svega, za mene je premalo. Breht je to pisao kao veoma mlad, imajući u vidu ne ideološka već ontološka pitanja”.

“Mi pričamo o tom bezgraničnom ludensu, ali nas je strah da tako postupamo, više od slobode bitna nam je sugurnost”, dodao je on povodom predstave čija je premijera planirana za prvu polovinu oktobra 2020.

Hrvatski reditelj Ivica Buljan nije mogao ovom prilikom da dođe u Beograd, a književnik Vladimir Tabašević izjavio je da je radoznao da vidi kako će se roman “Tihi teče Misisipi” o dečaku koji je svedok raspada države i svoje porodice, preneti na scenu, jer se, kako je rekao, mnogi žale da su njegovi romani nečitljivi.

Premijerom predstave “Tiho teče Misisipi” početkom naredne zime biće otvoren drugi festival Regionalne unije teatara (RUTA).

Na maloj sceni “Predrag Pepi Laković” tokom 2020. godine biće promovisane mlade rediteljske nade.

Jedan od najznačajnijih mladih nemačkih autora Bon Park sprema projekat “Jugojugoslavija” kao muzičku predstavu.

Pisac i reditelj Bon Park, koji je studirao slavistiku u Berlinu i više puta posetio Beograd, izjavio je da se zainteresovao za raspad Jugoslavije budući da je rođen u zemlji koja je bila podeljena na Istočnu i Zapadnu Nemačku, a da su njegovi roditelji došli iz zemlje koja je podeljena na Severnu i Južnu Koreju.

“Pitao sam se da li bi na mapi mogle da postoje istočna, zapadna, severna i južna Jugoslavija, kakve su mogućnosti za ujedinjenje, kakva su sećanja običnih ljudi na divna i problematična vremena zajedničkog života”, rekao je Park povodom premijere svoje predstave, planirane za april 2020.

Novu predstavu na jesen 2020. godine najavio je i mladi srpski reditelj Jug Đorđević, prema priči Rajnera Vernera Fasbindera “Kišne kapi na vrelom kamenju”.

Direktor BDP-a Jug Radivojević istakao je da sastav autora za istim stolom u foajeu BDP-a čini čast ovom teatru.

“Od kada sam preuzeo funkciju u maju ove godine uložili smo veliki napor da okupimo ovakve reditelje i formiramo repertoar za koji sam uveren da će biti značajan i da će privući publiku”, rekao je Radivojević.

Radivojević je dodao da se već zna da će 2021. godinu otvoriti projekat Sebastijana Horvata prema komadu “Cement” Hajnera Milera, a da je u planu još jedan projekat - inscenacija dela nobelovca Petera Handkea.

Od početka ove sezone u BDP-u je izvedeno pet premijera i održan je prvi festival Regionalne unije teatara.  

(SEEcult.org)

Zoran Popovic,Fosne s plavim, crvenim i zutim straftama
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav