BiH

Dvodnevni forum zapadnog Balkana: Zajednički protiv nasilnog ekstremizma

Dvodnevni forum zapadnog Balkana: Zajednički protiv nasilnog ekstremizma
Foto: N.N. | Dvodnevni forum zapadnog Balkana: Zajednički protiv nasilnog ekstremizma

​SOFIJA - Integracija zemalja zapadnog Balkana u zapadne institucije je najbolji način suzbijanja problema nasilnog ekstremizma, bezbjednosnih prijetnji usljed povratka boraca sa stranih ratišta, kao i djelovanja malignih uticaja drugih zemalja, poručeno je danas u Sofiji na otvaranju dvodnevnog foruma zapadnog Balkana za stvaranje otpornosti.

Mladen Marinov, ministar unutrašnjih poslova Bugarske, rekao je da njegova zemlja ulaže velike napore kako bi se suzbila prijetnja koju nasilne ideologije i povratnici s bliskoistočnih ratišta predstavljaju Bugarskoj i svim zemljama u regionu. On je rekao da su ovaj forum, koji organizuje Međunarodni republikanski institut iz SAD u saradnji s MUP-om Bugarske, kao i bilateralna i multilateralna saradnja s okolnim zemljama, alat koji bezbjednosne agencije i organizacije mogu iskoristiti da razmijene informacije i iskustva u suzbijanju ove bezbjednosne prijetnje.

"Zapadni Balkan je posebno ranjivo područje, koje može generisati mnogo bezbjednosnih problema ako ne budemo radili zajedno", rekao je on i dodao da je poseban izazov eliminacija ideologija koje predstavljaju plodno tlo za nasilni ekstremizam.

Hero Mustafa, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Sofiji, rekla je da je stabilnost zapadnog Balkana u nacionalnom interesu njene zemlje te je pohvalila napore koje su bugarska i američka administracija preduzele u proteklom periodu kako bi se riješio ovaj problem. Ona je istakla da su prioriteti američke administracije u tom smislu povezivanje regiona, pomirenje, kao i borba protiv korupcije.

"Problemi koji se pojave u jednom dijelu regiona lako se preliju u susjedne zemlje zbog toka ljudi, robe i novca", rekla je ona i dodala da integracija regiona u Zapad predstavlja najbolji način da se zacrtani ciljevi i ostvare.

"Integracija u Zapad za SAD znači članstvo u EU za sve zemlje regiona i članstvo u NATO za sve zemlje koje to žele", naglasila je ona. Dodala je da je to u nacionalnom interesu SAD, zbog čega je njena zemlja, kako je rekla, spremna da ovim zemljama pomogne u tom smislu.

Deniz Natali, pomoćnica američkog državnog sekretara u Kancelariji za konflikte i operacije stabilizacije, zahvalila je Bugarskoj što je kao glavnu temu svog predsjedavanja EU stavila pitanje evropskih integracija, borbu protiv terorizma i deradikalizaciju. Dodala je da je imenovanje ambasadora Ričarda Grenela za specijalnog predstavnika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine i Metjua Palmera, kao specijalnog predstavnika Majka Pompeja, američkog državnog sekretara za zapadni Balkan, dokaz da se njena zemlja angažuje kako bi se region stabilizovao.

"Mi želimo da vidimo slobodnu, stabilnu i prosparitetnu Evropu i prepoznajemo strane igrače koji traže da subverziraju stabilnost u Evropi. Tu vidimo djelovanje Rusije, koja sije nestabilnost, i Kine, koja traži sidro u regionu kroz kupovinu strateških industrija i kritične infrastrukture", rekla je ona.

Što se tiče nasilnog ekstremizma, rekla je da prijetnja koju predstavljaju Islamska država i Al Kaida još nije u potpunosti savladana te da je izazov u regionu na koji način postupati prema povratnicima sa stranih ratišta, napominjući da region zapadnog Balkana ima najveću koncentraciju povratka. Naglasila je da je poseban izazov balans između zatvorskih kazni i mjera koje se moraju preduzimati kako bi se državljani zemalja zapadnog Balkana koji su se vratili integrisali u društvo, a nasilne ideologije suzbile u potpunosti.

Pol Mekarti, regionalni direktor Međunarodnog republikanskog instituta za Evropu, izrazio je zadovoljstvo što se veliki broj eksperata okupio na ovom forumu i naglasio da je svoju podršku pružio i Bojko Borisov, premijer Bugarske, s kojima su održali sastanak prošle sedmice u Vašingtonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije