Najnovije vesti
Vesti Društvo
KARAĐORĐEVIĆI ODVOJENO SLAVILI SLAVU Princ Filip okupio porodicu i rođake, pekli kolač i slavili na Oplencu

KARAĐORĐEVIĆI ODVOJENO SLAVILI SLAVU Princ Filip okupio porodicu i rođake, pekli kolač i slavili na Oplencu

Dok prestolonaslednik Aleksandar, njegova supruga Katarina i njena ćerka iz prvog braka Alison danas proslavljaju slavu Karađorđevića u dvorskom kompleksu na Dedinju, mladi potomci vožda Karađorđa su na Oplencu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Karađorđevićim, princ Filip, slava Foto: Promo / Promo
Karađorđevićim, princ Filip, slava

Princ Filip doputovao je iz Londona sa svojom porodicom, suprugom princezom Danicom i dvogodišnjim naslednikom princom Stefanom. Zajedno sa njima, molitve svom zaštitniku koga danas proslavljaju Svetom Andreju Prvozvanom, uznosili su i knez Mihailo, sin kraljevića Tomislava, sa suprugom kneginjom Ljubicom i ćerkom kneginjom Natalijom.

Iz Londona na Oplenac: Princ Filip sa porodicom
Foto: Promo / Promo
Iz Londona na Oplenac: Princ Filip sa porodicom

Princ Filip odlučio je da ove godine porodični praznik provede tamo gde su koreni Karađorđevića. Kako kaže Ljubica je ove godine na sebe preuzela obavezu da umesi slavski kolač, a Danica se potrudila da današnji ručak takođe bude u skladu sa tradicijom i običajima.

Slavski kolač prelomili su Filip i Mihailo sa sveštenstvom, a potom se uputili u Kraljevsku vinariju gde je bio upriličen svečani slavski ručak.

- Posebno sam srećan kada vidim svog sina Stefana i Mihailovu kćer Nataliju kako bezbrižno trčkaraju i igraju se na Oplencu u Topoli - kaže princ Filip.

Foto: Promo / Promo

A na Oplencu je, kako prenose prisutni, emotivno:

- U Zadužbini kralja Petra Prvog odavno nije viđena lepša i emotivnija slika. Mladi naslednici vožda i čika Pere složno proslavljaju svoju krsnu slavu upravo tu, na mestu gde počivaju njihovi slavni preci i gde su njihovi koreni.

Foto: Promo / Promo

Princ Filip kaže da je srećan i ponosan što krsnu slavu ove godine sa porodicom proslavlja na Oplencu.

- Osećao sam potrebu da danas sa svojom porodicom, suprugom Danicom i sinom Stefanom budem ovde, na Oplencu, u srcu Šumadije, gde su nam koreni. I veoma sam srećan i ponosan što ovaj dan provodimo sa našim dragim rođacima, Mihailom, Ljubicom i njihovom kćerkom Natalijom. Naša srca su danas ispunjena radošću i onim najlepšim osećajem pripadnosti ovom mestu, ovoj zemlji i ovom narodu – rekao je princ Filip i zahvalio se Draganu Reljiću, direktoru Zadužbine kralja Petra na posvećenosti i žaru sa kojim se stara i brine o zadužbini na Oplencu.

Pročitajte još

Inače, tokom "Blicove" borbe da se slike koje pripadaju Narodnom muzeju vrate sa Belog dvora, a koje su bukvalno prisvojile prestolonaslednikova supruga Katarina i njena ćerka, oglasio se mladi princ. Filip je tada rekao da je vaspitavan i živi u duhu da Karađorđevići treba da budu čuvari tradicije i istorije. Istakao je da sve što Karađorđevići poseduju treba da je na služi narodu, a da slike treba vratiti muzeju jer su vlasništvo države.