Dodik: SNSD odbacuje najavu nametanja Zakona o negiranju genocida i Pribeov izveštaj 1Foto: Beta/Xinhua/Nedim Grabovica

 Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da odbacuje moguću odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH.

„Nije valjda da je potrebno da se njihova istina brani takvim nametanjem i nasiljem… Bilo je za očekivati da visoki predstavnik prestane sa svojim nezakonitim ponašanjem, vanustavnim, vandejtonskim, vancivilizacijskim“, kazao je Dodik na konferenciji za novinare posle sednice Izvršnog komiteta SNSD.

On je naveo da SNSD odbacuje i ranije odluke visokih predstavnika, ocenivši da nametanje odluka i zakona od visokog predstavnika „nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom“.

„To je međunarodni kriminal i nasilje. Incko, ako nema šta drugo da radi, mogao je da se pokupi i ode. Ionako smeta ovde“, rekao je Dodik.

On je dalje kazao da SNSD odbacuje i izveštaj evropskog eksperta Rajnharda Pribea o stanju u pravosudju u Bosni i Hercegovini.

Dodik je naveo da je Pribeov izveštaj „tendenciozan i politički motivisan“, da se „ne radi o pravnom izveštaju, već pokušaju da se diskredituje Ustav BiH i ustavna prava entiteta“.

„To je pokušaj da se legalizuju nepravna ponašanja visokih predstavnika i njihove intervencije u pravnom sistemu BiH i da se Ustav prilagodi promenama koji su oni uradili, a da u tom izveštaju nigde nije rečeno da ti zakoni nisu u skladu sa Ustavom“, ocenio je Dodik.

Navodeći da Pribeov izveštaj za SNSD ne može služiti ni kao osnova za bilo kakve razgovore o reformi pravosudja, on je istakao da „ne dolazi u obzir formiranje Vrhovnog suda BiH“, što je navedeno u izveštaju.

Prema njegovim rečima, SNSD zahteva da se poštuju ustavne nadležnosti i prava konstitutivnih naroda koji se ne pominju u Pribeovom izveštaju, već se koristi termin gradjani.

„SNSD smatra da ne treba da učestvuje u inicijativama za promenu Ustava u BiH. Kada to dodje, mi ćemo zatražiti od Narodne skupštine RS da utvrdi da li je potrebno da mi uopšte učestvujemo u promenama Ustava i da se utvrdi plan šta bi i na koji način mogla da prihvati sama RS“, naveo je Dodik.

Viši nezavisni pravni stručnjak Evropske unije Rajnhard Pribe je nedavno predstavio glavne nalaze Izveštaja nezavisnih viših eksperata o pitanjima vladavine prava u BiH, u kome je upozorio na niz duboko zabrinjavajućih nedostataka u toj oblasti.

EU je potom pozvala sve političke lidere u BiH, nadležne vlasti, pravosudne institucije i sve nosioce pravosudnih funkcija da se odmah počnu baviti nalazima Izveštaja i odgovarajućim ključnim prioritetima koji su identifikovani u Mišljenju Evropske Komisije.

Dodik je na kraju rekao da bi novi Savet ministara BiH trebalo da bude formiran do 24. decembra, a najkasnije do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari