Otkrivena najdublja tačka na Zemlji, tri i po kilometara ispod nivoa mora

Najdublja tačka na kontinentalnoj kori Zemlje identifikovana je na istočnom delu Antarktika, ispod glečera Denman.
Ovaj kanjon napunjen ledom doseže čak 3,5 kilometara ispod nivoa mora, piše BBC. Otkriće je ilustrovano na novoj mapi Belog kontinenta koja otkriva oblik korita ispod ledene plohe.
 
Karakteristike ovog korita biće ključne za naše razumevanje kako se polarni jug može promeniti u budućnosti.
 
Poređenja radi, do sada najniže tlo na Zemlji izmereno na obali Mrtvog mora, a nalazi se na samo 413 metara ispod nivoa mora.
 
"Ovo je nesumnjivo najtačniji portret onoga što se nalazi ispod ledene ploče Antarktika. Rovovi u okeanima su dublji, ali ovo je najdublji kanjon na kopnu", pojasnio je Metju Morlighem koji je na projektu otkrivanja najdublje tačke Zemlje radio šest godina.
 
Naučnici su nekoliko puta pokušavali da snime zvuk sa dna Denmana, ali nisu uspeli zbog eha sa bočnih zidova koji onemogućavaju da se otkrije odraz stvarnog korta lečera.
 
Podsećamo, najdublja okeanska tačka, Marijanska brazda, duboka je 11 kilometara ispod morske površine. Postoje i drugi izuzetno duboki kopneni kanjoni, poput Yarlung Tsangpo Grand kanjona u Kini, ali njihova dna su iznad nivoa mora.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.