Boris Džonson

Reuters

Partija Borisa Džonsona osvojila je ubedljivu većinu na vanrednim izborima u Velikoj Britaniji – njegovi konzervativci su pobedili čak i u mestima u kojima su tradicionalno vladali laburisti.

Ostalo je da se proglase rezultati u još nekoliko izbornih jedinica, a BBC predviđa da će torijevci osvojiti 364 od 650 poslaničkih mesta Donjem domu britanskog parlamenta.

Premijer Boris Džonson je rekao da će mu ova pobeda dati mandat da se „reši pitanje Bregzita“ i izvede Britaniju iz Evropske unije sledećeg meseca.

Džeremi Korbin, lider Laburističke stranke, rekao je da je za njegovu stranku ovo bila „vrlo razočaravajuća noć“ i da neće voditi laburiste na sledećim izborima.

Analiza BBC-ja pokazuje da će torijevci osvojiti 364 mandata, laburisti 203, škotski SNP 48, Liberalne demokrate 12, Plajd Kamri četiri, Zeleni jedan, a Bregzit partija će ostati bez poslaničkih mesta.

mapa

BBC

Ovo će biti najubedljivija pobeda konzervativaca od izbora 1987. godine kada je vlast osvojila Margaret Tačer, dok se čini da su laburisti zabeležili najgore rezultate na izborima od Drugog svetskog rata.

Džonson se obratio pristalicama u sedištu Konzervativne stranke, rekavši da je došlo do političkog zemljotresa.

„Deluje kao da je ovoj konzervativnoj vladi dati moćan novi mandat da sprovede Bregzit“, rekao Je Džonson u petak rano ujutru.

„Pre svega, želim da se zahvalim ljudima ove zemlje što su izašli i glasali na decembarskim izborima koje nismo želeli da organizujemo, ali za koje mislim da su se pokazali kao istorijski. Ovo je nova vlada, dobijamo šansu da se poštuje demokratska volja britanskog naroda da se ova zemlja promeni na bolje i da se oslobodi potencijal čitavog naroda.“

Džonson je postao premijer u julu kada ga je Konzervativna stranka postavila na čelo vlade umesto Tereze Mej.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari