Linkovi

Istorijska pobeda konzervativaca na izborima u Velikoj Britaniji


Britanski premijer i lider konzervativaca Boris Džonson napušta prostorije stranke sa svojom partnerkom Keri Sajmonds i njihovim psom Dilanon, u Londonu, 13. decembra 2019.
Britanski premijer i lider konzervativaca Boris Džonson napušta prostorije stranke sa svojom partnerkom Keri Sajmonds i njihovim psom Dilanon, u Londonu, 13. decembra 2019.

Konzervativna partija Borisa Džonsona osvojila je čvrstu većinu u britanskom parlamentu na izborima na kojima je dominiralo pitanje Bregzita. To bi Džonsonu trebalo da omogući da ostvari svoj plan i izvede Veliku Britaniju iz Evropske unije narednog meseca.

Sa prebrojanim glasovima za 600 od 650 mesta, konzervativci su osvojili 326, što je garantovana većina.

Džonson je rekao da su konzervativci zgleda dobili "moćni novi mandat da sprovedu Bregzit".

Pobeda će učiniti Džonsona najuspešnijim konzervativnim liderom na izborima još od Maragaret Tačer, političarke koja je bila voljena i odbacivana u gotovo jednakom odnosu.

Izbori su katastrofa za lidera laburista Džeremija Korbina, koji se suočio sa pozivima da podnese ostavku iako rezultati i dalje pristužu. Njegova partija osvojila je, čini se, 200 mesta.

Korbin je rezultate nazvao "veoma razočaravajućim" za partiju koju vodi i najavio da je neće predvoditi na narednim izborima, opirući se pozivima da se odmah povuče.

Rezultati objavljeni rano u petak pokazuju značajnu promenu u poršci koznervativcima, na štetu laburista. Na poslednjim izborima 2017, konzervativci su osvojili 318 mesta, a laburisti 262.

Rezultati ovog puta pokazuju najveću pobedu torijevaca (konzervativaca) još od 1980-ih godina i Margaret Tačer dok su laburisti na najmanjem broj mesta od 1935. godine.

Škotska nacionalna partija je izgleda dobila oko 50 od 59 škotskih mesta, što je veliki porast, dok su liberalne demokrate, proevropski nastrojena partija centra, dobile oko 12 mesta. Liderka liberalnih demokrata Džo Svison izgubila je svoje sopstveno škotsko mesto u parlamentu.

XS
SM
MD
LG