Radnici odbili ponudu Uprave, štrajk u Pošti Srbije se nastavlja 1

U glavnoj pošti u Zrenjaninu juče radio je samo jedan šalter, a osim građana koji su čekali u redu šalterska sala bila je puna suspendovanih radnika Pošte, kojima nije dozvoljeno da uđu u prostorije firme u kojoj su zaposleni.

– Nisu nas pustili da uđemo jer imamo zabranu ulaska i odlučili smo da sednemo u šaltersku salu i tu mirno sedimo i čekamo. Čuli smo da je stigla inspekcija rada na osnovu naše prijave da su nam radni nalozi i suspenzije uručeni nezakonito – kaže jedan od 60 suspendovanih radnika zrenjaninske Pošte i jedan od nekoliko hiljada suspendovanih u celoj Srbiji.

Danima traje obustava rada poštara u Beogradu, Novom Sadu, Somboru, Nišu a nezadovoljstvo raste, pre svega, među radnicima u tehnologiji. Tako je i u Zrenjaninu gde su na „udaru“ poslovodstva upravo poštari, vozači i radnici na šalteru.

– Žao nam je kolega na ugovorima, njih je tek četvoro ili petoro koji sada rade ceo naš posao i koji ne mogu da postignu sve. Ali mi nismo mogli drugačije. Još u martu na radnom sastanku predstavnici Vlade su predlagali mnogo toga i platu od 50.000 dinara, ali se ništa od toga nije ostvarilo – ističu radnici Pošte.

Oni traže plate na nivou republičkog proseka i kažu da su im sada u zavisnosti od staža između 33.000 i 39.000 dinara. Tokom ranijih pregovora nuđeno im je, kako kažu, povećanje koje bi bilo nekih 3.000 do 4.000 dinara na šta nisu želeli da pristanu.

Među prvima sa posla šalterskog službenika u Novom Sadu ovih dana suspendovana je Nataša Dejanović Dančetović koja za Danas kaže da je do podneva juče bilo negde 300 suspendovanih i da očekuje da taj broj i dalje raste. Suspendovani radnici Pošte u vojvođanskoj prestonici su se juče oko 10 časova okupili ispred zgrade glavne Pošte, potom je u 15 časova održan i protest podrške koji su organizovali studenti.

– Poslednje što se desilo jeste da smo dobili ponudu od poslovodstva da prekinemo sa obustavom rada, da nam se ukinu suspenzije i da nastavimo da radimo bez povećanja plata. Nismo pristali na to – ističe Dejanović Dančetović.

Ona podseća da nisu u štrajku, već da se radi o obustavi rada, te da su se radnici sami organizovali.

– Nismo dobili povećanje plate već 17 godina. Pre pet godina, međutim, nama je uzeto 10 odsto i nikada nije vraćeno. Vlada nam je ponudila povećanje od 13,1 odsto, a to znači kad nam se vrati 10 odsto oduzetog imali bismo povećanje od 3,1 odsto – napominje naša sagovornica.

Prema podacima koje, kako kaže, imaju oni u Novom Sadu, suspendovano je i 800 radnika u Glavnom poštanskom centru u Beogradu, te je u utorak uveče još bilo 10.000 njih koji su u obustavi rada.

U poslednjoj vesti na sajtu JP Pošta Srbije od 10. decembra navodi se da je isplata penzija na šalterima pošta tog dana obavljena neometano u 1.446 pošta širom Srbije i da je tokom prvog dana na šalterima isplaćeno više od 103.000 penzija. „Dostava penzija na kućnu adresu za 190.000 penzionera će se obavljati po planu počev od sutra (11. decembra, prim a.), sukcesivno u narednih pet dana“, istaknuto je na sajtu Pošte Srbije.

Osim toga, kako se navodi „zbog tehnoloških problema u fazi prerade zbog nezakonite obustave rada dela zaposlenih“ Pošta je sprovela mere kako bi, kako se ističe, pošiljke koje kasne bile u najskorije vreme isporučene do krajnjih destinacija.

Predsednik UGS Sloga Željko Veselinović kaže da je ovo najozbiljniji štrajk koji se desio u Srbiji u poslednje vreme.

– Čestitao bih svim radnicima koji su se ohrabrili i odlučili na ovaj korak. Problem je samo što ovim nema ko da koordinira. Radnici su sami odlučili da obustave rad i sada pravno niko ne može da im pomogne oko suspenzija, jer nisu članovi sindikata, ne stoji sindikat iza njih – ističe Veselinović za Danas.

Mandić: Suspendovani radnici dobijaće do 10.000 dinara mesečno

Stotinak radnika Pošte Novi Sad okupilo se juče ispred zgrade Glavne pošte kako bi pokazali javnosti da istrajavaju u obustavi rada bez obzira što ih poslovodstvo zastrašuje izdavanjem rešenja o suspenziji. Prema rečima Tomislava Mandića, jednog od suspendovanih radnika, oni su udaljeni sa posla i umesto plate od oko 35.000 dinara dobijaće između 7.500 i 10.000 dinara mesečno.

Mandić kaže da traže povećanje plate bar na oko 50.000 dinara, jer sada dobijaju minimalac, ali im je poslovodstvo ponudilo povišicu od oko 13 posto, pa bi im plata dostigla do 40.000 dinara. Prema rečima radnika Pošte, koji su obustavili rad, građani imaju razumevanja za njihovu situaciju i podržavaju njihov potez. R. Balać

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari