Društvo

Vlasti USK žele iseliti višak migranata iz "Bire"

Vlasti USK žele iseliti višak migranata iz "Bire"
Foto: N.N. | Vlasti USK žele iseliti višak migranata iz "Bire"

BIHAĆ - Nakon izmještanja migranata iz prihvatnog kampa Vučjak na dvije lokacije nadomak Sarajeva, Vlada USK će tražiti da se prekobrojni migranti koji borave u prihvatnom centru "Bira" također smjeste u centre van USK.

Ovo je potvrdio premijer USK Mustafa Ružnić, koji je istakao kako će takva odluka i zahtjev biti upućeni Ministarstvu sigurnosti BiH u nekoliko narednih dana.

"Mi ćemo pratiti aktivnosti u vezi s uređenjem centra u Blažuju i kada se tamo steknu uslovi, tražićemo da se prekobrojni migranti tu smjeste", kazao je Ružnić. Inače, u objektu "Bire" trenutno boravi blizu 2.000 migranata, iako sadašnji smještajni kapaciteti iznose 1.500 osoba, što znači da je oko 500 migranata prekobrojno.

Također, Ružnić je istakao kako je s Ministarstvom sigurnosti BiH postignut dogovor da se ubuduće migranti koji nemaju smještaj, a zateknu ih na području ovog kantona, periodično premještaju u druge prihvatne centre.

Ministrica zdravstva u Vladi USK Nermina Ćemalović ukazala je na nepovoljnu zdravstvenu situaciju u prihvatnim centrima "Bira" u Bihaću i "Miral" u Velikoj Kladuši.

"Teško je kontrolisati higijensko-epidemiološku situaciju u jednom objektu gdje se nalazi niz šatora i kontejnera. Svi ljudi tamo su u međusobnom kontaktu i to otežava kontrolu zdravstvene situacije. Primjera radi, mi imamo izolacione kontejnere gdje smještamo oboljele od skabijesa, ali mi te ljude ne možemo neprestano držati zatvorene, oni izlaze i u kontaktu su s drugima. Definitivno je to teško kontrolisati", kazala je Ćemalovićeva.

I danas je nastavljeno raščišćavanje Vučjaka, demontirani su mnogobrojni šatori u kojima su boravili migranti i mašinama se poravnava teren. Planirano je da se nakon izvršene dezinfekcije i deratizacije cijelo područje naspe slojem zemlje.

Prema trenutnim procjenama, na području Unsko-sanskog kantona boravi oko 4.000 migranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije