BiH

Na glamuroznu zabavu spiskali 1.700 preleta aviona

Na glamuroznu zabavu spiskali 1.700 preleta aviona
Foto: N.N. | Na glamuroznu zabavu spiskali 1.700 preleta aviona

SARAJEVO - Agencija za vazdušnu plovidbu BiH (BHANSA) nedavno je grandiozno proslavila kontrolu bh. neba kada je za jedno glamurozno veče potrošila 300.000 maraka, a da bi se to platilo moraće da naplate prelet 1.700 aviona.

Naime, kako vazduhoplovni stručnjaci kažu, dnevno po jednom preletu aviona preko zračnog prostora BiH uzme oko 100 dolara (176 KM), što znači da bi se platio navedeni ceh moraće da bh. nebom prokrstari pomenuti broj letjelica.

Omer Kulić, vazduhoplovni stručnjak i dugogodišnji pilot, objasnio je za "Nezavisne" da prosječno jedan prelet aviona košta 100 dolara te da cijena zavisi od nekoliko faktora, između ostalog, i od veličine aviona. Ističe da je cijena preleta uvijek ista i da nju određuje Eurokontrol, te da će sada novac ići direktno u BiH, a ne u Srbiju i Hrvatsku, kao što je to dosad bilo. Kako je rekao, za svečanost nije znao, niti zna koliko se potrošilo.

"To je bio veliki događaj, a da li je trebalo toliko potrošiti, ne znam", rekao je Kulić.

Iz BHANSA smo tražili komentar u vezi sa svečanosti, ali do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" odgovor iz ove agencije nismo dobili. Zanimljivo je da su pomenuti trošak mogli da odobre Savjet Agencije ili sam direktor Davorin Primorac. U Savjetu su po jedan član iz ministarstava prometa i komunikacija BiH, odbrane, finansija i trezora, te iz vlada RS i FBiH, BHDC-a i BHANSA. Inače, BHANSA je formirana kao neprofitna organizacija, izvještaje o radu predaje Vijeću ministara, ima pravo na izbor revizorske kuće, a o njenom poslovanju ne raspravlja parlament BiH.

Dženan Đonlagić, poslanik DF-a u Predstavničkom domu BiH, smatra da je potez BHANSA neodgovorno i bahato ponašanje i odnos prema javnom novcu.

"Suštinski kriterij za provedbu javne nabavke je rezultat koji će ona dati za unapređenje javne usluge. Ovdje to nije slučaj, jer se radi o gozbi preko leđa poreskih obveznika. Iz BHANSA treba da javnosti objasne šta uspješnost kontrole bh. neba ima sa serviranjem jela i pića političkim zvanicama. Sramotno je ovo", kaže Đonlagić za "Nezavisne", dok Saša Magazinović, poslanik SDP-a, ističe da ne postoji nikakvo zdravorazumsko opravdanje da se na iće, piće i muziku za jedan dan spiska 300.000 KM.

"Ekstremno bahato i neodgovorno. Vjerujem da bi i tužilastvo imalo šta naći da prečešlja ovaj slučaj. Porazno je na istoj stranici novina vidjeti ovaj bezobrazluk i članke o ljudima koji nemaju osnovne životne uslove. Zbog ovakvih stvari na Zapadu padaju vlade, a bojim se da će sa par dimnih bombi političari skrenuti pažnju javnosti i institucija s ovog slučaja", rekao je Magazinović za "Nezavisne".

Podsjećamo, proslava preuzimanja kontrole zračnog prostora BiH orzanizovana je u ljetnikovcu Radobolja u Mostaru 6. decembra i koštala je skoro 300.000 KM. Najviše zvanice iz političkog i društvenog života BiH su, osim u gastronomskim delicijama i vatrometu, mogle uživati i u nastupu, između ostalih, Halida Bešlića, Nine Badrić, Aleksandre Radović i Ane Rucner, a program je vodio popularni Tarik Filipović. Procijenjena vrijednost javne nabavke iznosila je 300.000 KM, a najpovoljniji ponuđač bio je "DD marketing" d.o.o. Mostar s ponudom od 299.350 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije